Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

Grootste F1-schandalen ooit: Formule 1 zwicht voor 'valsspelers'

De Formule 1 is een wereld waarin volop wordt geïnnoveerd. Maar niet elke innovatie is even welkom. Traction control bijvoorbeeld.

Maleisië 2001
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

Traction control is een vies woord in de Formule 1. Het systeem ziet er op toe dat een Formule 1-auto zonder wielspin van zijn plaats komt, hoe hard de coureur het pedaal ook intrapt. Het neemt een stukje vaardigheid weg bij de coureurs en mede daarom is het systeem sinds 2008 strikt verboden.

In de jaren daarvoor was het legaal, maar dat was niet altijd zo. In 1994 werd het eerder al verboden, maar in de daaropvolgende jaren rees het vermoeden dat het systeem wel degelijk op bepaalde auto's zat. Het probleem was echter dat de technische bollebozen het niet konden ontdekken en dus ook niet konden bewijzen.

Omdat in het geval van aanwezigheid van het systeem sprake was een oneerlijk voordeel, besloot de Formule 1 op 16 februari 2001, vandaag exact twintig jaar geleden, tot verregaande maatregelen. Om een eerlijk speelveld te creëren stond men het systeem weer toe, waarbij men in zekere zin zwichtte voor de vermeende valsspelers.

Vandaag de dag is traction control nog steeds verboden in de Formule 1, maar door het aanpassen van diverse engine mappings probeert men hetzelfde resultaat na te streven. Vandaar dat we vandaag de dag eigenlijk nog maar zelden wielspin zien bij de start van een Grand Prix.

Deze week trapte McLaren het launchseizoen af met de introductie van de MCL35M, voor het team een zeer belangrijke wagen door de terugkeer van de Mercedes-motor. Bekijk alles wat je moet weten over deze auto in de video hieronder.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull