Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Romain Grosjean

Grosjean kreeg groen licht voor F1-comeback, maar mét waarschuwing: "In dat geval amputeren"

Zeg je 'Romain Grosjean' dan zeg je sinds een paar jaar ook 'Bahrein 2020'. De Fransman kroop door het oog van de naald én de vangrails en overleefde een horrorcrash ternauwernood. Het betekende het einde van zijn F1-carrière, al hoefde dat niet zo te zijn.

Romain Grosjean crash Bahrain 2020 Racing News365 7
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA Pool Image for Editorial Use

Na zijn verwoestende crash tijdens de start van de Formule 1 Grand Prix van Bahrein in 2020 had Romain Grosjean maar één doel voor ogen, namelijk snel achter het stuur terug te keren om zijn F1-carrière waardig af te sluiten. 2020 zou immers zijn laatste seizoen zijn. Maar er was een probleem. Hij had zware brandwonden opgelopen aan zijn hand en de race een week na zijn crash moest hij sowieso aan zich voorbij laten gaan. Abu Dhabi dan?

"Ik zat de dokters ontzettend achter hun vodden aan", aldus Grosjean in gesprek met F1. "Ik probeerde alles. Ik stelde zelfs voor dat we crème op de brandwonden zouden smeren, met daaroverheen een latex handschoen en daar weer de racehandschoen overheen. We bereikten het punt waarop ze zeiden 'oke, je mag het proberen'. Echter, daar hing de waarschuwing aan vast dat als ik een infectie op zou lopen, het misschien tot amputatie kon leiden."

"Die twijfels waren er inderdaad"

Uiteindelijk oordeelde Grosjean dat dat het niet waard kon zijn, te meer omdat Kevin Magnussen en Grosjeans vervanger Pietro Fittipaldi in de trage Haas-bolide als laatsten eindigden. Een latere bevestiging dat racen praktisch onmogelijk was geweest, kwam enkele maanden later toen hij eind februari een IndyCar testte voor Dale Coyne Racing.

"Toen ik uit de auto kwam na die test, was er overal bloed. In de Formule 1 was het normaal dat ik mijn handschoenen uitdeed na een sessie, om ze pas tijdens de volgende sessie weer aan te trekken, maar tijdens die dag trok ik ze meteen maar weer aan om ze de rest van de dag niet meer uit te doen. Zo zag ik tenminste niet wat er aan de hand was."

Was er ooit twijfel over of hij daadwerkelijk terug moest keren in een raceauto? "Het was niet zo dat ik de dag na mijn crash alweer in kon stappen, dus ik heb drie maanden de tijd gehad om mezelf die vraag te stellen. Die twijfels waren er inderdaad en ik vertelde iedereen in mijn omgeving dat als ik bij mijn eerste de beste race vertwijfeld aan de start zou staan, ik zou zeggen 'Dit is het, ik kap ermee. Ik kan het niet meer'.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en na twee jaar als coureur van Andretti Racing, maakt Grosjean voor 2024 de overstap naar Juncos Hollinger Racing.

Ook interessant:

Max Verstappen domineerde het Formule 1-seizoen, maar wat maakte hem nou zo goed? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers buigen zich erover in een nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast!

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Hamilton Mercedes-coureur verliest WK-punt na fikse straf tijdens sprintrace Miami