Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

Haas F1 reageert op miljoenenclaim van voormalig Russische titelsponsor

De juridische strijd tussen Haas en Uralkali heeft een nieuwe wending genomen. Haas heeft aan RacingNews365 een exclusieve reactie gegeven.

Haas Uralkali
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Haas heeft een krachtig weerwoord gegeven op de beweringen van voormalig hoofdsponsor Uralkali in de nasleep van een arbitrage-uitspraak in Zwitserland deze week. Het Amerikaanse team sloot een titelpartnerovereenkomst met het Russische bedrijf voor de start van het F1-seizoen 2021. Een jaar later zei het team het contract op na de inval van Rusland in Oekraïne en beëindigde het de overeenkomst met toenmalig coureur Nikita Mazepin.

Uralkali, een van 's werelds grootste potasproducenten, werd eerder geleid door Dmitry Mazepin, een Russische oligarch met nauwe banden met president Vladimir Poetin. Het bedrijf eiste van Haas de $13 miljoen aan sponsorgeld terug die vooraf was betaald. In reactie daarop eiste Haas 8,6 miljoen dollar aan compensatie, met een beroep op reputatieschade.

Na een langdurige juridische strijd deed het Zwitserse arbitragecentrum deze week uitspraak, waarbij Uralkali zich op de overwinning beriep en in een verklaring stelde dat 'de rechbank van oordeel was dat Haas het contract had geschonden'.

De rechtbank stelde verder dat Haas 'verplicht om Uralkali compensatie te betalen'. Uralkali voegde eraan toe dat 'de rechtbank ook alle tegeneisen van het team aan het bedrijf heeft afgewezen', waarbij Uralkali nu verwacht dat 'Haas zonder onnodige vertraging zal voldoen aan zijn verplichtingen op grond van de uitspraak'.

Een verklaring van Haas, verstuurd naar RacingNews365, luidt als volgt: "Het arbitragepanel oordeelde dat Haas een 'gerechtvaardigde reden' had om zijn sponsorcontract met Uralkali te beëindigen en wees de vorderingen van Uralkali wegens contractbreuk af."

"Haas beëindigde zijn overeenkomst met Uralkali op 4 maart 2022, kort nadat Russische strijdkrachten Oekraïne waren binnengevallen. Het arbitragepanel oordeelde dat in het licht van alle feiten met betrekking tot de relatie tussen de partijen, waaronder Uralkali's associatie met Rusland, van Haas 'niet kon worden verwacht dat zij de sponsorovereenkomst onder dergelijke omstandigheden zou voortzetten'. Men concludeerde dat Haas 'een gegronde reden had het contract te beëindigen'.

"Het panel benadrukte dat meerdere andere sportorganisaties onmiddellijk na de invasie in Oekraïne hun banden met Russische bedrijven hadden verbroken en dat er dus een risico bestond dat Haas snel het laatste niet-Russische sportteam zou zijn dat doorging met een sponsor met een Russische naam. Dienovereenkomstig oordeelde het panel dat het sponsorschap effectief was beëindigd op de datum van de opzegging door Haas. Haas had het recht het deel van het sponsorbedrag te behouden voor de periode voorafgaand aan de beëindiging, en het eventuele restbedrag terug te betalen aan Uralkali (die 13 miljoen, red.)."

RacingNews365 heeft vernomen dat een terugbetaling op zich al problemen oplevert. Als Amerikaans bedrijf zijn financiële transacties met in Rusland gevestigde organisaties niet toegestaan.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership