Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton doet oproep aan FIA en wil nieuwe 'onbevooroordeelde' stewards

Als het aan Hamilton ligt, dan zien we niet alleen nieuwe wedstrijdleiders in 2022, maar ook nieuwe stewards. Dat liet hij optekenen tijdens de eerste testdag in Barcelona.

Na alle ophef die na de Grand Prix van Abu Dhabi ontstond, voerde de FIA een onderzoek uit, waarop het besloot wedstrijdleider Michael Masi uit zijn functie te zetten en te vervangen door twee nieuwe wedstrijdleiders. De twee, Eduardo Freitas en Niels Wittich, zullen in die rol roteren. Verder komt er een Virtual Race Control Room, een soort VAR, waarvan uit de wedstrijdleiders kunnen worden bijgestaan. Ook is er een nieuwe adviseur, Herbie Blash, die de twee bij zal staan.

Hamilton wil nieuwe stewards

Gevraagd naar de nieuwe roterende wedstrijdleiders zegt Lewis Hamilton in gesprek met onder meer RacingNews365 dat hij ook graag nieuwe stewards wil zien. Hij legt cryptisch uit waarom: sommigen zijn volgens hem bevooroordeeld. "We moeten ervoor zorgen dat we stewards krijgen zonder vooroordelen. Coureurs zijn soms hele goede vrienden met bepaalde individuen. Sommige stewards reizen met bepaalde individuen en dan mogen ze die individuen al snel heel graag." "In mijn optiek moeten we gewoon mensen hebben zonder vooroordelen en die gewoon neutraal zijn als het aankomt op het maken van beslissingen", aldus de zevenvoudig kampioen. Het is niet duidelijk op welke individuen hij precies doelt.

Hamilton wil ook meer vrouwen zien

Mocht de FIA dan overwegen nieuwe stewards aan te stellen, dan hoopt Hamilton dat er vrouwen bij zitten. Nu is dat (bijna) nooit het geval, hekelt hij. "Bovendien wil ik graag meer vrouwen zien in de stewardsroom. Volgens mij was er vorig jaar misschien een of twee keer een vrouw als steward." "Het zou mooi zijn als we een mannelijke en een vrouwelijke wedstrijdleider hebben die roteren. Als ze dat doen, dan is dat een mooie manier om diversiteit te promoten", aldus Hamilton.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"