Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton duizendste winnaar Formule 1-Grand Prix

Lewis Hamilton tekende in Abu Dhabi voor een zeer bijzondere mijlpaal. Voor de duizendste keer werd er iemand uitgeroepen tot winnaar van een Formule 1 Grand Prix. En dat in nog maar de 997ste GP ooit!

De duizendste Grand Prix wordt officieel volgend jaar in China pas verreden. Toch was het de naam van Lewis Hamilton die als duizendste winnaar van een Formule 1 Grand Prix werd bijgeschreven in de geschiedenisboeken. Hoe zit dat? In de beginjaren van de Formule 1 (lees: de jaren vijftig) was het teams toegestaan om meerdere coureurs in te zetten op één auto. Zo kon het voorkomen dat een coureur die uitviel met zijn eigen bolide doodleuk de auto van zijn teamgenoot overnam. Het kon echter ook voorkomen dat een race werd gewonnen door een wagen die door twee verschillende coureurs is bestuurd.

Dat is in 68 jaar Formule 1 in totaal drie keer voorgekomen. Vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio deelde in 1951 in Frankrijk de auto met Luigi Fagioli. Diezelfde Fangio reed in 1956 tezamen met Luigi Musso naar de zege in Argentinië en in 1957 waren het Stirling Moss en Tony Brooks die in Engeland samen op de hoogste treden van het podium stonden. Als het totaal van overwinning van alle coureurs bij elkaar wordt opgeteld, komt men dus aan duizend overwinningen, waarvan de meest recente die van Lewis Hamilton in Abu Dhabi was.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"