© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Hamilton erft overwinning in GP Brazilië, Mercedes kampioen

11 nov. 2018 19:42 Jan van der Burgt 1 reacties
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. Halverwege de race leek dat Max Verstappen te gaan worden, maar die werd in leidende positie van de baan gereden door Esteban Ocon. De Nederlander werd alsnog tweede.

De start van de race gaat om 18:10 uur Nederlandse tijd zeer gemoedelijk van start. Iedereen komt zonder kleerscheuren door die eerste ronde. Sebastian Vettel lijdt echter wel schade in vorm van positieverlies als Valtteri Bottas hem direct verschalkt en P2 van hem overneemt. Max Verstappen pakt Kimi Raikkonen voor P4, maar op het rechte stuk na bocht drie pakt de Ferrari-coureur de Nederlander direct weer terug.

Verstappen heeft echter de smaak te pakken en gaat gewoon weer in de aanval bij de beide Ferrari's. Hij zet ze opzij zonder daar al teveel tijd aan te verspelen, waarna Bottas de volgende prooi is. Raikkonen profiteert van een foutje van Vettel en schiet voorbij aan zijn teamcollega.

Achter Bottas ontstaat dan een treintje met beide Red Bull's en beide Ferrari's. Daniel Ricciardo is vanaf P11 dan alweer aangesloten. Verstappen is de eerste die 'uitstapt' door Bottas in te halen, waarna Bottas landgenoot Raikkonen in zijn nek krijgt. Een heerlijk gevecht tussen de drie topteams lijkt zich te ontvouwen.

Het zijn de Mercedessen die als eerste binnenkomen voor medium-banden, wat de leiding geeft aan Verstappen. De Red Bull-coureur rijdt veel langer door op de supersofts, maar weet daarop tijden te rijden die beter zijn dan die van Hamilton, waardoor hij steeds dichter in de buurt komt van een veilige stop. Dat Red Bull's RB14 poeslief is voor de banden, wordt nog eens onderstreept als beide Ferrari's, gestart op de softs, eerder naar binnen gaan dan Verstappen en Ricciardo die gestart waren op de supersofts.

Max Verstappen rijdt zo lang door op de supersofts, dat hij naar de softs kan wisselen. HIj komt echter wel tweeënhalve seconde achter Lewis Hamilton terug de baan op. Terwijl de Nederlander de jacht op de wereldkampioen opent, gaat daarachter het geevcht tussen Bottas en de Ferrari's door. Raikkonen krijgt van Vettel de kans het bij zijn landgenoot te proberen, aangezien Vettel daar zelf niet toe in staat lijkt.

Verstappen rijdt het gat naar Hamilton met rasse schreden dicht en heeft op startfinish maar één kans nodig om aan hem voorbij te vliegen werkelijk. Omdat de dan leidende Daniel Ricciardo tegelijkertijd zijn pitstop maakt, herovert Max Verstappen de leiding. Hij rijdt bij Lewis Hamilton weg alsof hij stilstaat.

De zege lijkt welhaast een intikkertje voor Verstappen, ware het niet dat Esteban Ocon overambitieus in de rondte gaat. De Fransman probeert zich in de eerste bocht te ontdoen van een ronde achterstand en laat hem staan als Verstappen zijn lijn houdt. De raceleider wordt vol achterstevoren getikt, maar kan al vloekend door. Lewis Hamilton is echter wel aan hem voorbij gegaan.

De vloer van de RB14 is ernstig beschadigd, maar Verstappen weet het tempo van Hamilton alsnog te pareren. Richting het einde van de race kruipt hij naar de Mercedes toe, mede geholpen door achterblijvers, maar hij komt ronden tekort voor een echte aanval.

Daarachter gaat het gevecht tussen de Ferrari's, Bottas en Ricciardo onverminderd door. Het zijn Bottas en Vettel die zich echter voor een tweede stop bij het team melden en daarmee de derde en vierde plaats laten aan respectievelijk Raikkonen en Ricciardo. De complete top vier finisht binnen vijf seconden van elkaar. Mercedes gaat er door het teamresultaat met de constructeurstitel vandoor.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen