Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton jubelt na kwalificatie: "Eindelijk, de beste auto in drie jaar!"

Lewis Hamilton gaat vanaf de zevende plaats aan de Grand Prix van Japan beginnen. Op het oog is dat geen geweldig resultaat, maar de Brit is toch ontzettend optimistisch. Hamilton voelt zich eindelijk goed in de W15.

Hamilton Qualifying Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tot nu toe stond Lewis Hamilton vooral sip de pers te woord na een belangrijke sessie in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen had geen idee hoe hij de Mercedes moest afstellen en werd bijvoorbeeld in Australië al uitgeschakeld in Q2. Hoe anders is zijn humeur in Japan, waar Hamilton zich als zevende kwalificeerde. De 39-jarige Brit is hartstikke tevreden, ondanks dat het geen geweldig resultaat betreft.

"Het is tot nu toe een verschil tussen dag en nacht, vooral hoe comfortabel ik me voel in de auto", vertelt Hamilton. "Ik denk dat we het afgelopen week fantastisch hebben gedaan. Iedereen heeft de situatie geanalyseerd in de fabriek en we begrijpen nu beter hoe we de sweet spot van de auto vinden. Hij is veel fijner te besturen, zeker op een baan als deze, waar je de balans echt nodig hebt. Dit was de fijnste auto van de afgelopen drie jaar (specifiek in Japan red.). Vorig jaar kwamen we hier meer dan een seconde tekort en nu was het zeven tienden."

Probeersels

Hamilton legt uit hoe hij tot dat punt is gekomen. "Ik ben niet random dingen aan het uitproberen, maar heb me meer gefocust op subtiele aanpassingen. Ik denk dat het werkt, al had ik gehoopt iets verder naar voren te staan. De prestaties in de eerste sector waren ook zeer bemoedigend. Dat is beste sector van alle circuits op de kalender. Het voelt ongelofelijk aan als de auto doet wat je wil en ik kon precies voelen waar de auto zwakker was."

De Brit weet nu dus waar hij moet verbeteren. "Dit is het beste testcircuit, omdat het precies laat zien welke zwakheden je moet verbeteren. Ik weet waar ik met mijn engineers over ga praten en welke verbeterpunten ik ga aanwijzen, zodat ze daar aan kunnen gaan werken. Toch zal het nog wat tijd kosten."

Maakt het voor Hamilton nog uit dat hij eindelijk eens voor George Russell staat? "Ik probeer er gewoon het beste uit te halen, dus dat maakt geen verschil. Ik ben blij dat ik een solide kwalificatie kon afwerken en ik had eindelijk het gevoel dat ik op de auto kon vertrouwen."

Er was één klein momentje waarop Hamilton klaagde op de radio. Dat ging over het gat naar Max Verstappen. Hamilton vroeg zich af waar hij een halve seconde verloor in de eerste ronde en legt na afloop uit waarom hij er zo over sprak. "De ronde voelde gewoon heel goed aan en ik was hoopvol. Toch konden we het verwachten. Het is een Red Bull..."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"