Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton krijgt massale steun van collega F1-coureurs na geruzie met de FIA

Binnenkort mag Lewis Hamilton écht geen juwelen meer dragen tijdens een race, maar vooralsnog is hij onder het verbod uit weten te komen. Wat denken zijn Formule 1-collega's erover? Ze steunen de Brit in zijn strijd tegen het verbod.

Lewis Hamilton
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts
Als je de afgelopen week het nieuws over de Grand Prix van Miami hebt meegekregen, dan heb je waarschijnlijk ook wel gehoord of gelezen over de juwelenregels in de Formule 1. Al jarenlang mogen die namelijk niet gedragen worden in een Formule 1-auto, maar gehandhaafd werd deze regel voorheen niet.

Totdat de nieuwste wedstrijdleider Niels Wittich besloot dit wel te gaan doen. Hij gaf de coureurs nog even een paar races de tijd om zich daar op in te stellen, maar vanaf de GP van Miami ging hij echt streng zijn. Lewis Hamilton, de man met de meeste juwelen, piercings enzovoort in, om en door zijn lijf, is pertinent tegen het handhaven van de regels.

Al zijn hele carrière draagt hij namelijk verschillende juwelen, waarvan enkele ook niet zomaar kunnen worden af- of uitgedaan. Voor de race in Miami kreeg hij uiteindelijk een medische vrijstelling, maar vanaf de race in Monaco moet hij zich echt aan de regels gaan houden. Dat is hij echter niet van plan: "Ik krijg voor deze en de volgende race een vrijstelling, dus dan ga ik die voor de rest van het seizoen ook kunnen krijgen", klonk hij vastberaden.

Mede-coureurs steunen Hamilton

In Miami was het een van de onderwerpen van gesprek en dus vroeg het aanwezige journaille de andere Formule 1-coureurs ook de hemd van het lijf over de juwelensoap. Een handvol coureurs deelden hun mening over de kwestie en bijna allemaal waren ze het roerend eens met de zevenvoudig kampioen.

"Ik snap Lewis zijn standpunt", begint Pierre Gasly in gesprek met onder meer RacingNews365. "Ik denk dat er belangrijkere onderwerpen zijn waar de FIA zich op kan focussen. Ik waardeer dat ze de veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, dat hoort ook hun prioriteit."

"Persoonlijk draag ik ook wat religieuze dingen bij me als ik race. Dat zijn dingen die erg belangrijk voor me zijn en ik voel me niet comfortabel als ik zonder zou moeten racen. Het is persoonlijk, vind ik. We zouden de vrijheid moeten hebben om te dragen waar we ons fijn bij voelen."

"Al met al gaan wij de baan op en zijn wij het die onze eigen levens 'in gevaar brengen' brengen. Het zou een persoonlijke keuze moeten zijn, vind ik, maar ik respecteer de FIA en haar wil om de veiligheid te verbeteren. Ik zou graag met hen in gesprek willen, om te zien of we een betere oplossing kunnen vinden in plaats van dat zij zulke strenge beslissingen maken."
			© RN365/Michael Potts
	© RN365/Michael Potts

"Geef de coureurs vrijheid"

Als Alexander Albon, Sergio Perez en Lance Stroll worden gevraagd naar een reactie, echoën zij de woorden van hun Franse collega Gasly. "Pierre vat het goed samen", zegt Albon. "Ik ben het met Lewis eens en begrijp hem. Het zijn onze lichamen. Als je ouder bent, dan ben je voorbereid op de eventuele consequenties. Als we dat gewoon willen, laat het dan lekker gaan. Je moet vrijheid hebben."

Perez gaat verder: "Het is goed dat de FIA zich bezig houdt met de veiligheid, maar uiteindelijk is het onze eigen keuze. Lewis doet dit al zo lang en draagt altijd alles bij zich, dus het is niet makkelijk om ze dan plots te moeten verwijderen. Het zou goed zijn als er een compromis wordt gevonden, dat er samen wordt gewerkt. Zorg dat we op een lijn zitten en niet recht tegenover elkaar staan. Dat is belangrijk", filosofeert de wijze Mexicaan.

Stroll beaamt dat en vindt het ook de verantwoordelijkheid van de coureurs. "Kleine dingen, zoals een juweel hier of daar, is naar mijn inziens onze eigen verantwoordelijkheid. We accepteren het risico als we een armband, ring of wat dan ook dragen. Ik snap het grotere plaatje, maar ik denk dat er belangrijkere dingen zijn om op te focussen."

Magnussen sluit het bal af. "Ik snap wat de FIA zegt, maar het gaat om een ring om mijn vinger. Ik ben bereid om wat extra pijn te hebben aan mijn vinger als dat betekent dat ik kan racen met mijn trouwring. Als er iets verschrikkelijks gebeurt, dan zou ik ook graag willen dat ik op dat moment mijn trouwring draag. Het voelt slecht om deze af te doen. Laat ons de verantwoordelijkheid dragen. Er moet toch een manier zijn om ervoor te zorgen dat de aansprakelijkheid bij de coureurs zelf ligt?", zo eindigt hij met een open vraag.

Al met al lijken de coureurs niet helemaal te begrijpen waarom de autosportbond zo aan het hameren is op de 'kleinere' onderwerpen', terwijl er veel andere zaken zijn die de aandacht ook verdienen. Toch lijkt de FIA voet bij stuk te houden en vanaf Monaco echt overtreders aan te gaan pakken. Eindigt dit in een stand off tussen Lewis en de FIA? We gaan het zien.

Ook interessant:

Verstappen niet te stoppen zonder Ferrari-upgrades

Wie stopt Max Verstappen? De Red Bull-coureur rekende wederom af met Charles Leclerc en was in de race de snelste man. De zege in Miami was een tik op de neus voor Ferrari, maar kan het team counteren met een upgrade?

En wat is er allemaal aan de hand bij Lewis Hamilton en Mercedes? Dat en nog veel meer bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RacingNews365 F1-podcast.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Miami 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez