Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton naar overtuigende pole in USA, problemen voor Verstappen

Lewis Hamilton heeft in zijn jacht op zijn vijfde wereldtitel gedaan wat hij moest doen. Hij troefde de Ferrari's af en pakte zo de poleposition voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Max Verstappen moest de strijd al snel staken met een kapotte wielophanging.

Het is Brendon Hartley die kort na de klok van 23:00 uur Nederlandse tijd een eerste tijd op de klokken brengt. Tegen de pure snelheid van de achteropkomende Ferrari's is die tijd natuurlijk niet opgewassen. De tijden van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen zijn op hun beurt geen match voor die van Lewis Hamilton. De Brit slaat een gat van vier tienden. De Red Bulls sluiten aan op de plaatsen vijf en zes. Max Verstappen moet hopen dat hij ondanks zijn zesde tijd kan starten in Q2. De achterwielophanging van zijn RB14 raakt beschadigd op een 'broodje' aan de rand van de kerbstones, waardoor het rechterachterwiel op half elf hangt. In het lijstje afvallers valt met name de naam van Fernando Alonso op. Hij verkeert in het gezelschap van teamgenoot Stoffel Vandoorne, Sergey Sirotkin, Lance Stroll en Sauber-coureur Marcus Ericsson.

In Q2 is Max Verstappen er daadwerkelijk niet meer bij. De schade valt niet tijdig te repareren en dus strijden slechts veertien mannen om een plekje bij de laatste tien. Van de drie topteams is Kimi Raikkonen de enige die het tweede kwalificatiedeel op de ultrasofts begint. Hij rijdt daarop de snelste tijd, terwijl de rest op een iets hardere compound genoeg doet om door te gaan naar Q3. Datzelfde kan niet worden gezegd van de beide Toro Rosso's. Pierre Gasly en Brendon Hartley noteren geen tijd, aangezien zij weten dat zijn vanwege een batterij aan gridstraffen toch achteraan starten. Carlos Sainz en Kevin Magnussen rijden wel, maar doen te weinig om zich te plaatsen voor de laatste run van twaalf minuten. Valtteri Bottas is in dat laatste deel de eerste coureur die een tijd neerzet waar iedereen zich op stuk kan bijten. Hamilton gaat echter sneller en weet ook de Ferrari's van zich af te houden. Met een tweede run scherpt Hamilton zijn tijd aan, goed voor pole, nadat Kimi Raikkonen kortstondig de poleposition van hem afpakte. Sebastian Vettel sluit aan op P2, wat vanwege zijn gridstraf de vijfde startplaats wordt.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'