Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

Hamilton nadert briljant Formule 1-record van Senna

Toen Lewis Hamilton nog een klein jongetje was, keek hij huizenhoog op tegen Ayrton Senna. De nu 34-jarige Hamilton heeft er nooit een geheim van gemaakt met name naar de statistieken van de betreurde Braziliaan te kijken. Wat betreft wereldtitels, zeges en polepositions heeft Hamilton Senna inmiddels ruimschoots ingehaald.

Hamilton met Senna helm Canada 2017
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes AMG

Er is echter nog een Formule 1-record dat nog altijd in handen is van de in 1994 overleden Senna. De Braziliaan kwam in zijn iets meer dan tien seizoenen durende Formule 1-loopbaan tot negentien zeges waarin hij van start tot finish aan de leiding had gelegen.

Of Senna dat record nog lang in handen houdt, valt te betwijfelen. Hamilton noteerde in Spanje namelijk nummer zestien: voor de tweede keer dit seizoen kwam de Brit na elke raceronde als eerste over de streep van start/finish, om de race uiteindelijk op zijn naam te schrijven. De Mercedes-rijder, die inmiddels met zeven WK-punten voorsprong op teammaat Valtteri Bottas aan de leiding gaat in de strijd om de wereldtitel, heeft er dus nog vier nodig om Senna's record te breken.

Dat zou betekenen dat Hamilton dit jaar zesmaal 'perfect' moet winnen, iets wat in bijvoorbeeld de Grand Prix van Bahrein niet lukte. Dat lijkt - zelfs voor vijfvoudig wereldkampioen Hamilton - een lastige opgave. De 34-jarige kwam in één seizoen namelijk nooit verder dan vier 'perfecte' zeges. In 2017 won Hamilton viermaal terwijl hij alle rondjes aan de leiding ging, te weten in China, Canada, Groot-Brittannië en Singapore.

Door in Spanje van start tot finish aan de leiding te gaan en de Grand Prix op zijn naam te schrijven ontworstelde Hamilton zich van rivaal Sebastian Vettel, de twee stonden namelijk gelijk. Vettel wist in zijn F1-carrière vijftienmaal van start tot finish een race te leiden - de laatste keer was, officieel gezien, tijdens de Belgische Grand Prix van 2018 (waar hij Hamilton na enkele bochten passeerde).

Ranglijst 'perfecte' zeges

Plek Coureur Aantal
1 Ayrton Senna 19
2 Lewis Hamilton 16
3 Sebastian Vettel 15
4 Jim Clark 13
5 Jackie Stewart 11
= Michael Schumacher 11
7 Nigel Mansell 9
8 Alberto Ascari 8
= Alain Prost 8
= Nico Rosberg 8

Praat mee!

Viaplay
x
Max vs. Lewis Stewards vellen oordeel over clash tussen Verstappen en Hamilton