Ayrton Senna

Ayrton Senna de God van de Formule 1

Voormalig Formule 1 coureur Ayrton Senna staat te boek als een van de grootste coureurs in de historie aller tijden. Op 1 mei 1994 komt de Braziliaan om bij een crash op het circuit van Imola.

Tijdens zijn Formule 1 carriere zorgt de Ayrton Senna voor het nodige spektakel en controverse in de F1. Zijn talent komt direct boven drijven en in de beginjaren imponeert hij in de regen.

In 1985 wint hij de verregende GP van Portugal met Lotus, waarvoor hij tot en met 1987 uitkomt. Zijn overstap naar McLaren bezorgt hem drie wereldtitels. In 1988, 1990 en 1991 verovert Senna de wereldtitel.

Zijn rivaliteit met teamgenoot Alain Prost is veelbesproken. Met name in het zeer dominantie 1988 wijken de beide coureurs niet van elkaars zijde. Ze wantrouwen elkaar waardoor de briefings binnen het team van McLaren urenlang duren.

In 1989 ontspoorde de rivaliteit waarbij er in de laatste race van het jaar een crash volgde. Alain Prost stuurde aan op een botsing in de chicane in Japan. Senna kon met hulp van de marshals zijn weg vervolgen en dacht de titel binnen te hebben. Hij werd echter gediskwalificeerd.

Een jaar later won de Braziliaan wel de titel. Prost was inmiddels verhuist naar Ferrari. Wederom werd de titelstrijd beslist door een crash in Japan. Senna wachtte zijn kans af en ramde Prost direct in de eerste bocht van de baan. De titel was binnen, hoewel de Braziliaan niet trots was op de manier waarop.

In 1991 stond er geen maat op Senna die zijn derde titel behaalde. De dominantie van McLaren was afgelopen en in 1992 en 1993 moest Senna de titel aan Mansell en Prost laten.

Het seizoen 1994 stapte Senna over naar Williams-Renault. Het team was torenhoog favoriet, maar moest toestaan hoe Schumacher de eerste races won. Tijdens de derde race van het seizoen ging het compleet mis. Senna ging aan de leiding van de wedstrijd, maar crashte door een afgebroken stuurstang.

De Braziliaanse Formule 1 coureur was op slag dood. Een deel van de voorwielophanging doorboorde zijn helm, waarbij hij ernstig hersenletsel opliep. De begrafenis van de legende werd wereldwijd uitgezonden. In Brazilië kondigde de regering drie dagen van nationale rouw af.

Senna was meer dan een legendarische coureur. Zijn uitspraken, controverse, geloof in zichzelf en God, en zijn inzet voor kansarmen maken hem nog altijd tot de 'God of Formula 1'.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen