Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton op het randje van forse gridstraf voor GP Abu Dhabi

Lewis Hamilton moet naar aanloop van de Grand Prix van Abu Dhabi oppassen dat hij geen fouten maakt in de trainingen of kwalificatie. De Mercedes-coureur kan namelijk een gridstraf van tien plaatsen krijgen.

Het wereldkampioenschap van 2021 kan zomaar een nadelige wending krijgen voor Lewis Hamilton. De Brit staat gelijk met Max Verstappen bij het ingaan van de allerlaatste race van het seizoen, maar moet voorafgaand aan de race enorm voorzichtig zijn. Een klein foutje kan namelijk resulteren in een gridstraf van maar liefst tien plaatsen. Dit klinkt onlogisch, maar de FIA heeft goed nagedacht over een waarschuwingssysteem. Sommige incidenten zijn bijvoorbeeld een net te licht vergrijp om bijvoorbeeld een gridstraf uit te delen aan de coureur. In dit geval wordt er een reprimande uitgedeeld, wat eigenlijk een soort tik op de vingers is.

Hoe kan Hamilton een gridstraf krijgen?

Een reprimande is dus een waarschuwing zonder directe gevolgen, maar meerdere incidenten kan leiden tot een zwaardere straf. Wie namelijk in één seizoen driemaal een reprimande krijgt uitgedeeld, moet volgens de Formule 1-sportreglementen van de FIA een gridstraf van tien plaatsen incasseren. Hamilton staat sinds de GP van Saoedi-Arabië op twee, dus hij kan zich geen foutjes veroorloven. Hier zit een kleine kanttekening bij. De coureurs kunnen namelijk een reprimande krijgen voor acties op het asfalt, maar ook voor acties buiten de auto. Zo kregen vier coureurs voorafgaand aan de GP van Hongarije een reprimande omdat ze hun 'We Race As One' shirt niet uit hadden getrokken. Hier is de FIA wat coulanter: pas als twee van de drie reprimandes bestaan uit een actie óp het asfalt, dan krijg je de gridstraf.

Waarvoor heeft Hamilton reprimandes gekregen?

Hamilton had tot en aantal races geleden nog geen enkele reprimande. Pas bij de Grand Prix van Mexico kreeg hij zijn eerste. De Mercedes-coureur kwam tijdens een vrije training op het gras naast het asfalt terecht, waarna hij op onjuiste wijze weer het circuit op dook. Reprimande nummer één. Zijn tweede reprimande kreeg hij in de een na laatste race van het seizoen, de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Hier werd hij niet goed geïnstrueerd door het team terwijl hij erg langzaam reed, waardoor Nikita Mazepin bijna met een bloedvaart tegen hem aan knalde. Mercedes kreeg hiervoor een boete, Hamilton zijn tweede reprimande. Nu de titelkandidaat al twee reprimandes heeft gekregen voor acties op het circuit maakt het niet meer uit of hij iets fout doet tijdens, voor of na een sessie. Een derde reprimande betekent automatisch een straf van 10 plaatsen bij de GP van Abu Dhabi. Het is dus oppassen geblazen voor Hamilton.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'