Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton pakt poleposition, Verstappen P6 voor GP Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Abu Dhabi naar zich toe weten te trekken. Valtteri Bottas kwam heel dichtbij, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Max Verstappen stuurde zijn Red Bull RB14 naar de zesde startpositie.

Na zijn crash in de derde vrije training gaat Charles Leclerc bij aanvang van de kwalificatie gewoon weer in de rondte. Hij klokt als eerste een tijd, waar vrijwel direct de beide Toro Rosso's onderdoor duiken. Het betreft zo vroeg in de sessie echter een gevecht in het latere middenveld en de achterhoede. Onderaan de tijdenlijst bungelen na achttien minuten de beide Williams-coureurs, de beide Toro Rosso's en Stoffel Vandoorne. Na het vallen van de vlag valt Pierre Gasly nog helemaal stil. Hetzelfde kan niet worden gezegd van de top drie-teams, die zoals altijd moeiteloos door het eerste kwalificatiesegment komen. Max Verstappen moet daarbij genoegen nemen met P8. Na één run houdt hij het voor gezien, terwijl de iets minder grote jongens wél een tweede run maken en hun tijden verbeteren. Sebastian Vettel en Valtteri Bottas voeren de eerste sessie aan. Een kleine tien minuten later is het Lewis Hamilton die de toon zet in Q2 van de kwalificatie. In een nieuw officieus ronderecord snelt hij naar de voorlopig snelste tijd, waar vervolgens iedereen zicht op stuk bijt. Max Verstappen komt met zijn eerste run niet verder dan de tiende tijd. De Nederlander spreekt over de boordradio dan ook over een baggerrondje.

Niet door naar het derde en laatste kwalificatiedeel zijn Carlos Sainz, Marcus Ericsson, Kevin Magnussen, Sergio Pérez en de afzwaaiende Fernando Alonso. Max Verstappen is dat wel, nadat hij zich op een nieuw setje hypersofts wist te verbeteren naar de tweede tijd. De anderen in de kop, Vettel uitgezonderd, opteren ook voor een nieuw setje hypersofts, maar moeten dat ook doen, omdat de subtoppers flink huishouden op diezelfde zachtste compound. Uiteindelijk hebben ze aan hun rondje op de ultrasofts alsnog nipt genoeg, waardoor Verstappen morgen van de topteams de enige is die op hypersofts start. In de twaalf slotminuten gaat Lewis Hamilton verder met waar hij in de derde vrije training in Q2 was gebleven, namelijk het tempo bepalen. Hij verbetert zijn tijd uit Q2 om de voorlopige poleposition voor zich op te eisen. Teamgenoot Valtteri Bottas sluit aan, gevolgd door Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Raikkonen split vervolgens de beide Red Bulls en Vettel de beide Mercedessen met P2. Met zijn laatste run gaat Hamilton nóg een klap sneller, genoeg om de eerste startpositie helemaal veilig te stellen. Vettel komt wederom niet aan zijn tijd en wordt juist gepasseerd door Bottas. Kimi Raikkonen pakt P4, voor Daniel Ricciardo en Max Verstappen.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi