Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Lewis Hamilton

Hamilton riskeert tien plaatsen gidstraf voor GP Bahrein 2022

Mocht het allemaal een beetje tegenzitten voor Lewis Hamilton kan hij voor de Formule 1 openingsrace van 2022, de Grand Prix van Bahrein, bestraft worden met een gridstraf van liefst tien plaatsen. Dit voor het missen van de nodige plichtplegingen na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi.

Hamilton Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

De teleurstelling over het mislopen van zijn achtste wereldtitel was bij Lewis Hamilton en bij het hele team van Mercedes logischerwijs groot. Daarom liet Hamilton zijn gezicht enkel nog op het podium zien, maar daarna ontbrak van hem elk spoor. Hij liet zich niet zien bij de pers en vier dagen later liet hij verstek gaan bij het jaarlijkse FIA gala, dat terwijl de top drie van het kampioenschap daar reglementair bij aanwezig moet zijn.

Overtreed je de regels, dan riskeer je een straf, dat is logisch. Uittredend FIA-president Jean Todt wilde er op donderdag echter niet te zwaar aan tillen en gaf aan dat men er boven moest staan, maar Mohammed Ben Sulayem, de nieuwe FIA-president die een dag later gepresenteerd werd, liet zich krachtiger uit over de kwestie. Strekking van boodschap: 'Regels zijn er niet voor niets, dus hier moet goed naar gekeken worden'.

Reprimande geen lichte straf voor Hamilton

Echter, hoe kan Hamilton bestraft worden op het moment dat de FIA dat nodig acht? De mogelijkheden zijn legio. Een boete? Een reprimande misschien? Laatstgenoemde wordt doorgaans gezien als een tik op de vingers die zonder gevolgen blijft. Echter, in het geval van Lewis Hamilton kan dat juist grote gevolgen hebben. Want als je drie reprimandes op je naam hebt staan binnen een tijdsbestek van twaalf maanden en waarvan er twee te maken hebben met je acties op de baan, dan volgt een gridstraf van tien plaatsen. Het sportieve reglement van de Formule 1 schrijft in paragraaf 18.2 voor:

Any driver who receives three (3) reprimands in the same Championship will, upon the imposition of the third, be given a ten (10) grid place penalty for the race at that Event. If the third reprimand is imposed following an Incident during a race the ten (10) grid place penalty will be applied at the driver’s next Event. The ten (10) grid place penalty will only be imposed if at least two (2) of the reprimands were imposed for a driving infringement.

Wat nu?

Hamilton staat op dit moment al op twee reprimandes, namelijk voor het niet naleven van track limits tijdens de Grand Prix van Mexico én voor het ophouden van Nikita Mazepin in de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Daarmee is reeds voldaan aan de voorwaarde van twee vergrijpen op de baan.

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat we weten of en hoe Hamilton bestraft gaat worden. RacingNews365 heeft begrepen dat dat ook afhankelijk is van wie zich over de zaak buigt als men besluit er iets mee te doen zijn. Dat kan bijvoorbeeld het International Tribunal zijn, maar ook het eerstvolgende panel van racestewards tijdens een Formule 1-event. Die beslissing ligt echter bij de FIA-president, die op deze manier in zijn nieuwe F1-rol al direct zijn stempel kan drukken.

Overigens was vorig weekend aanwezigheid in de top drie persconferentie, waar Hamilton dus ook niet bij aanwezig was, eveneens verplicht. Die kwestie werd voorgelegd aan de stewards, maar die oordeelden dat dit een 'uitzonderlijke situatie' was en verdere actie achtte men dan ook niet noodzakelijk. De vraag is dan ook of Hamilton opnieuw een vrijgeleide krijgt vanwege 'uitzonderlijke omstandigheden'.

Ook interessant:

Mercedes komt NIET opdagen bij officieel Fotomoment FIA-Gala

Mercedes is niet op komen dagen bij het FIA-fotomoment voorafgaand aan het Price Giving Gala. Is het een boycot van de Duitse renstal tegen het veiligheidsorgaan van de autosport en de uitkomst van Max Verstappen als wereldkampioen? We praten je bij in onderstaande video!

68 reacties

Viaplay
x
Interview Schumacher leert van Verstappen: "Geweldige ervaring om tegen hem te racen"