© Mercedes

Nieuwsoverzicht

Hamilton slaat zeer belangrijke slag in Italiaans spektakelstuk

02 sep. 2018 16:34 René Oudman 0 reacties
In het hol van de leeuw heeft Lewis Hamilton mogelijk zijn belangrijkste stunt van 2018 geleverd. De 33-jarige Brit versloeg de Ferrari’s voor het oog van tienduizenden Italiaanse fans en boekte zo zijn zesde seizoenszege. Kimi Raikkonen werd acht ronden voor het vallen van de vlag ingerekend, Sebastian Vettel schoot zichzelf weer eens in de voet en werd uiteindelijk vierde.

Op zondagochtend leek het zo mooi voor de tifosi: Raikkonen mocht, na zaterdag de snelste ronde in de Formule 1-geschiedenis te hebben gereden, van pole vertrekken. Bovendien sloot teammaat Vettel naast de Fin aan op de eerste startrij: een Ferrari-feest was in de maak.

De eerste spaak die in de wielen van de Ferrari-trein werd gestoken kwam uit eigen kamp en was een gevalletje friendly fire: Vettel vergaloppeerde zich in de tweede chicane nadat de startlichten waren gedoofd, in een ultieme poging om de aanstormende Hamilton achter zich te houden. De Duitser spinde en kon achteraan aansluiten. Doordat er in het achterveld brokken werden gemaakt, moest er voor de eerste keer sinds de Italiaanse GP van 2011 een Safety Car worden uitgebracht.

Nadat het neutralisatievoertuig de baan had verlaten opende Hamilton de aanval op Raikkonen, waarbij de Fin wist te pareren. Een kat-en-muisspel volgde, waarbij Raikkonen telkens de opperhand hield. Door eerder binnen te komen dan Hamilton, kon Raikkonen zijn voorsprong bovendien uitbouwen. Vettel was ondertussen, samen met de vanuit het achterveld gestarte Daniel Ricciardo, aan een inhaalrace begonnen. De Duitser vond zich al gauw weer terug in de top zes, de Australiër was minder fortuinlijk. Zijn Spec-C Renault begaf het, waardoor Ricciardo álweer uitviel.

Raikkonens eerste overwinning sinds Australië 2013 leek in de maak. Het was echter landgenoot Valtteri Bottas die hem de kans op Italiaanse glorie ontnam door een bijzonder lange eerste stint te rijden, waardoor hij de achteropkomende en wel gestopte Raikkonen op kon houden. Mercedes-collega Hamilton wreef dankbaar in zijn handen, poetste de achterstand rap weg en rekende Raikkonen kort nadat Bottas binnen was gekomen in.

Bottas speelde na zijn pitstop een grote rol in de race van Max Verstappen, die wederom niet kon wedijveren met de Ferrari’s en de Mercedessen en te rap was voor de rest van het veld. Bottas probeerde Verstappen tegen het einde van de wedstrijd in te halen bij de eerste chicane, waarop de Nederlander bruusk de deur dichtgooide. Het resulteerde in een tijdstraf van vijf seconden: Verstappen kwam dan wel als derde over de eindstreep, hij werd slechts als vijfde geklasseerd.

Romain Grosjean, Esteban Ocon, Sergio Pérez, Carlos Sainz en de gelukkige Lance Stroll completeerden de top tien. Vettel verliest dertien waardevolle punten ten opzichte van Hamilton en kijkt na de Italiaanse Grand Prix tegen een achterstand van dertig stuks aan.

Het Formule 1-seizoen 2018 wordt over twee weken vervolgd met de vijftiende Grand Prix: deze vindt plaats op het Marina Bay Street Circuit in Singapore.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen