Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton steunt klimaatprotest tijdens de race op Silverstone: "Maar wel vreedzaam"

Vlak na de start van de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2022 bestormden activisten het asfalt en ook in de editie van dit jaar wordt rekening gehouden met een soortgelijke actie. Lewis Hamilton staat achter een protest, maar niet achter het bestormen van het circuit.

Een geluk bij een ongeluk na de start van de race in Silverstone vorig jaar: direct na de racestart werd de sessie stilgelegd na een harde crash van Guanyu Zhou, die de hekken in vloog maar zonder verwondingen kon uitstappen. Elders op het circuit bestormden activisten het asfalt en gingen demonstratief op de weg zitten. De Grand Prix van Groot-Brittannië was echter al stilgelegd en het grootste gevaar was geweken. Niemand raakte gewond, maar de ernst van de situatie werd wel direct duidelijk: activisten op het asfalt tijdens een openingsronde van een Formule 1-race? Levensgevaarlijk. Lewis Hamilton staat achter een vreedzaam protest, maar benadrukt op de donderdag in Silverstone dat het circuit bestormen te ver gaat. "We hebben er nog niet over gesproken met de FIA, maar ik hoop dat we veel hebben geleerd van vorig jaar en dat zoiets niet meer voor kan komen", zegt hij tegen de media, waaronder RacingNews365 . "Hopelijk gebeurt dit niet opnieuw dit weekend." "Volgens mij hebben we honderd extra marshals om alles in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat we niet weer zoiets meemaken. Ik vind dat we, in ieder geval bij ons team, veel bezig zijn met duurzaamheid. We geloven hierin en we zorgen voor verandering als sport." Als er aan Hamilton wordt gevraagd of hij achter dergelijke protesten staat, bijvoorbeeld van een mogelijk geplande actie van Just Stop Oil, reageert hij: "Ja, zolang dat op een vreedzame manier kan", duidelijk verwijzend naar zijn onvrede over het bestormen van het circuit.

Norris en Bottas veroordelen acties

In de latere persconferentie voor de race op Silverstone wordt ook aan Lando Norris gevraagd wat hij ervan vindt. "Dit hoort niet op een evenement zoals dit", reageert hij stellig. "Ik hoop dat het niet gebeurt, maar in de paddock kan ik het nog enigszins begrijpen. Maar niet op een circuit, want dan zet je levens op het spel." "Niet alleen voor de mensen zelf, maar ze realiseren zich niet wat er kan gebeuren. De consequenties kunnen extreem zijn, dus het is beter om dit niet te doen. Het lijkt wel of dit soort dingen meer en meer gebeuren. Ze hebben het recht en zo, maar er is een tijd en een plaats voor dit soort dingen. Dat moeten ze begrijpen. Dit kán niet gebeuren op een circuit, zo simpel is het. De gevolgen kunnen enorm zijn." Valtteri Bottas vult aan: "Ik denk er hetzelfde over als Lando. Dit is niet fijn. Ik hoop dat de mensen begrijpen hoe gevaarlijk dit is en inderdaad, er is een tijd en een plaats om dit te doen", zo klinkt het oordeel van de coureurs samengevat.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"