Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2019

Hamilton wint zenuwslopende GP Monaco, Verstappen mist podium

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen door Max Verstappen meer dan een halve race van zich af te houden. Door een tijdstraf van vijf seconden valt de Nederlander echter buiten het podium.

Monaco 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het is ongelooflijk, maar de start van de Grand Prix van Monaco geschiedt zonder noemenswaardige incidenten. Iedereen komt zonder schade door de eerste ronden, waarbij de top vier van de startgrid ongewijzigd blijft.

De eerste schade is, helaas voor de Monegask, voor Charles Leclerc. Op weg naar voren kiest hij La Rascasse als hét punt om iedereen in de te halen. In het geval van Grosjean komt hij daar mee weg, omdat hij weet uit te wijken. Nico Hulkenberg laat zich echter niet zo makkelijk verschalken. De twee raken elkaar, met een lekke band voor Leclerc tot gevolg. Hij rijdt een volledige ronde op die lekke band, waardoor hij veel van zijn vloer kapot slaat.

De carbon scherven op de baan moeten worden opgeruimd, waardoor de safety car zich op de baan meldt. De volledige kop duikt naar binnen, waarbij Max Verstappen Valtteri Bottass verschalkt in de pits. Zijn aan zij sturen ze richting de uitgang van de pits, Bottas klaagt over een unsafe release van Red Bull en komt een ronde later weer binnen voor harde banden. Lekke band voor Bottas. Het onderzoek naar de unsafe release komt er daadwerkelijk. De Nederlander krijgt een tijdstraf van vijf seconden aan de broek.

De herstart verloopt rommeliger dan de eerste start, met name in de achterhoede komt met ruimte tekort op de baan. Giovinazzi duikt à la Leclerc aan de binnenkant bij Kubica en tikt hem in een schuiver, met een tijdelijke opstopping tot gevolg. Iedereen kan echter de weg vervolgen.

Uitslag Race - Monaco

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Eerste uitvaller heet Charles Leclerc, de schade aan de vloer van de auto maakt de Ferrari onbestuurbaar. Ondertussen weet Max Verstappen Lewis Hamilton vooraan goed te volgen, maar omdat inhalen nagenoeg onmogelijk is, komt hij er niet aan voorbij. Hamilton staat echter op de medium-compound, Verstappen op de harde band. In theorie beschikt de Nederlander aan het eind van de race over de betere band. Ondertussen laten her en der naast de baan de camera's kleine druppeltjes zien.

Zo kabbelt de race voort en is het Lewis Hamilton die meer en meer klaagt over zijn versleten banden. De Brit kan alleen maar winnen als hij die tot de finish heel weet te houden, Verstappen kan alleen maar winnen als hij Hamilton inhaalt en vijf seconden bij iedereen wegrijdt.

Achter het tweetal is er een strijd gaande tussen Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. De Fin zet met nog zo'n tien ronden flink aan en meldt zich aan de staart van de Duitser. Verstappen waagt welgeteld één poging bij Hamilton, resulterend in een bescheiden tikje in de Nouvelle Chicane. Beide rijders kunnen door, maar de aanval is definitief afgeslagen. De actie van Verstappen wordt nog onder de loep genomen door de wedstrijdleiding.

Vettel 'erft' de tweede plaats, Bottas de derde. De snelste ronde en het bijbehorende extra punt gaan naar Pierre Gasly, die een veilige stop voor zachte banden wist te maken. De Fransan finisht de Grand Prix in vijfde positie.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi