Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Frederic Vasseur

Hamilton wordt bij Ferrari herenigd met oude bekende

Nadat Lewis Hamilton in de zomer van 2023 zijn contract bij Mercedes verlengde, leek de stap naar Ferrari er niet meer te komen. Niets bleek minder waar, want de zevenvoudig wereldkampioen stapt in 2025 over naar de Scuderia. En daar komt hij een oude bekende tegen: Frederic Vasseur.

Vasseur Hamilton Baku 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De geruchten waren er wel vaker en Lewis Hamilton heeft nooit ontkend dat hij ooit voor Ferrari zou willen rijden, maar de aankondiging van de deal kwam toch als een verrassing. De Brit gaat vanaf 2025 aan de slag bij de Scuderia om naast Charles Leclerc plaats te nemen. En bij Ferrari komt Hamilton een oude bekende tegen die hij nog kent uit zijn juniorentijd.

De kleine Hamilton begon met karten en reeg de overwinningen aan elkaar. Daarna begon zijn carrière in de racewagens waar hij onder meer het Formule Renault-kampioenschap in Groot-Brittannië wist te winnen in 2003 en de Bahrein Superprix. In 2005 nam hij deel aan zijn tweede seizoen in de Formule 3 Euro Series, nadat hij een jaar eerder al vijfde werd. Toen reed Hamilton nog voor Manor Motorsport, maar in 2005 stapte hij in bij ASM Formule 3. En wie was daar de teambaas? Juist, Frederic Vasseur.

En de samenwerking tussen Hamilton en Vasseur verliep prima. Hamilton was zeer dominant in de ASM en won 15 (!) van de 20 races dat seizoen. Hij pakte in dat seizoen nog twee derde plaatsen, Hamilton werd een keer twaalfde, viel een keer uit en werd ook nog een keer gediskwalificeerd. Het jaar daarop promoveerde Hamilton logischerwijs naar de GP2, om ook daar samen met Vasseur te werken bij ART Grand Prix.

Kampioen in de GP2

Niet alleen de samenwerking tussen Hamilton en Vasseur kreeg dus een vervolg, maar de successen gingen evenwel door. De Brit won vijf van de 21 races, pakte daar nog negen andere podiumplekken bij en wist in vier races geen punten te veroveren. Hamilton stelde zich daarmee nog meer kandidaat om de Formule 1 in te stromen en die kans kreeg hij in 2007 bij McLaren. Daarmee werd de band tussen coureur Hamilton en teambaas Vasseur voor even verbroken, maar de twee kwamen elkaar nog genoeg tegen in de paddock van de Formule 1.

Want waar Hamilton na zijn tijd bij McLaren in 2013 aan de slag ging bij Mercedes en het ene succes na het andere aan elkaar reeg, werd Vasseur onder meer teambaas bij Renault en Sauber in de Formule 1. En in december 2022 werd de Fransman aangesteld als teambaas bij Ferrari als vervanger van Mattia Binotto.

'Ophef ontstaat'

Vasseur sprak in de zomer van 2023 nog met Gazzetta dello Sport over Hamilton. "Ik spreek hem bij elke Grand Prix, hij racete 20 jaar geleden voor me en we zijn nog steeds close. Ik heb hem geholpen toen hij naar McLaren ging aan het begin van zijn Formule 1-carrière en we spreken elkaar af en toe. Het is duidelijk dat als we samen in de paddock worden gezien dat er ophef ontstaat, maar onze relatie is gebleven. Ik wil hem niet vergelijken met onze coureurs (Leclerc en Sainz, red.), dat zou niet logisch zijn", aldus Vasseur.

"Maar de bijdrage van een topcoureur gaat niet alleen over het rijden, het gaat ook de techniek en over de strategie bijvoorbeeld. En in dit geval is het makkelijker als je Hamilton, Verstappen, maar ook Leclerc hebt. Mensen die in de Formule 1 werken hebben een passie voor racen, ze werken graag met kampioenen", zo liet de Fransman een halfjaar geleden weten. Met de overstap van Hamilton naar Ferrari en dus de hereniging van Hamilton en Vasseur is de cirkel, zeker voor de Brit, rond.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Hamilton naar Ferrari RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024