Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Red Bull Racing

Hannah Schmitz: Het Red Bull-meesterbrein achter de strategie van Verstappen

De wereld van de Formule 1 is er een die overwegend wordt gedomineerd door mannen, maar dat wil niet zeggen dat er geen vrouwen zijn die een dikke vinger in de F1-pap hebben. Een jaar geleden stond Hannah Schmitz duidelijk in de spotlights toen ze, zoals wel vaker, een perfecte call maakte die Verstappen naar de overwinning hielp.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Niet alleen mannen maken naam in de Formule 1. Er zijn genoeg dames die met kop en schouders boven hun mannelijke collega's uitsteken. Hannah Schmitz geniet bij Red Bull veel aanzien en is elk raceweekend weer van groot belang.

De Formule 1-fans maakten voor het eerst echt kennis met Hannah Schmitz na afloop van de Grand Prix van Brazilië in 2019, die door Max Verstappen winnend werd afgesloten. Zoals altijd mocht er ook in Brazilië een medewerker van het winnende team naar het podium om de constructeursbokaal in ontvangst te nemen. In Sao Paulo verscheen er namens Red Bull een dame naast Verstappen op het podium: Hannah Schmitz.

Als er iemand van het Red Bull-team was die het na afloop van de Braziliaanse Grand Prix verdiende om de constructeursbokaal te ontvangen, dan was dat namelijk wel Schmitz. De overwinning van Red Bull op Interlagos was namelijk aan meer te danken dan alleen de rechtervoet van Verstappen. Het was een teamprestatie. Tijdens de race, precies een jaar geleden, werden er enkele vreselijk lastige tactische beslissingen gemaakt aan de pitmuur van het Oostenrijkse team.

Zo besloot Red Bull om haar stercoureur tijdens de eerste safetycar naar binnen te halen voor een verse set banden, waardoor het de leiding aan Mercedes-coureur Lewis Hamilton gaf en gedwongen werd om de Brit nogmaals in te halen. Een dappere beslissing, die uiteindelijk de enige juiste bleek.

De eindverantwoordelijke van die moedige beslissing? Dat was Schmitz. Niet voor niks stuurde Red Bull-teambaas Christian Horner haar het podium op, als dank voor haar dappere call. Daar mocht ze voor het oog van miljoenen Formule 1-fans wereldwijd genieten van de welverdiende champagne.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een kijkje op het LinkedIn-profiel van Schmitz doet verraden dat ze een bezig en vooral ook slim bijtje is. Ze studeerde in Engeland aan de gerenommeerde University of Cambridge, waar ze in 2009 haar Master's Degree haalde in Mechanical Engineering.

Gedurende haar studentenleven hing ze niet alleen maar in de kroeg rond. Nee, ze leidde het Solar Team van Cambrigde University dat met haar zonneauto meedeed aan de World Solar Challenge in Australië. Ze won de Shell European Language Project Prize voor de manier waarop ze een zonne-energie project in Chili had opgezet en tot slot was ze ook nog lid van het plaatselijke waterpoloteam.

Na het afronden van haar studie kwam ze al snel aanwaaien bij de Red Bull-fabriek in Milton Keynes, waar ze eind 2009 aan de slag ging als Modelling en Simulator Engineer. In die rol deed ze anderhalf jaar lang onderzoek en ontwikkelde ze nieuwe computermodellen en simulatietechnieken, alvorens ze promotie maakte en in haar huidige rol als Senior Strategy Engineer terecht kwam.

Haar functie omschrijft ze op haar LinkedIn-pagina als volgt: Gedurende Formule 1-races analyseer ik onder hoge druk de racestrategie van Red Bull en die van de concurrentie. Verder ontwikkel ik nieuwe software, tools en algoritmes waarmee we het strategische proces kunnen verbeteren en voer ik nog veel meer statistisch en analytisch werk uit aan de hand van grote hoeveelheden data, om zo betere voorspellingen te kunnen doen tijdens de races.

Kortom, een enorm slimme vrouw, die haar plekje aan de pitmuur van Red Bull Racing dubbel en dwars heeft verdiend. Bovendien is ze het levende voorbeeld dat je als vrouw ook een plekje in de Formule 1-wereld kan afdwingen. Hieronder is een filmpje terug te vinden, waarop ze het een en ander uitlegt over haar takenpakket.

Dit artikel verscheen al eerder in aangepaste vorm op deze website.

RacingNews365 staat niet stil. In enkele jaren tijd groeide deze website uit tot hét nummer één Formule 1-platform van Nederland met miljoenen bezoekers, maar nu is het tijd om de rest van de wereld te veroveren. Na maanden van zorgvuldige voorbereiding hebben we nu ook een Engelstalige website gelanceerd.

Bezoek de Engelstalige website!

9 reacties