Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Heeft Ferrari gedonder over F1-team afgeroepen?

Het Formule 1-seizoen 2020 gaat om velerlei redenen de boeken in als een bijzonder seizoen. Natuurlijk omdat het coronavirus de sport volledig lam legde, maar ook omdat meerdere coureurs al wisten volgend jaar voor een ander team te rijden, nog voordat er dit jaar ook maar een meter was gereden. Bij één team in het bijzonder kan dat nog weleens gedonder opleveren.

Sebastian Vettel rijdt volgend jaar niet meer voor Ferrari. De samenwerking tussen beiden komt aan het eind van 2020 tot een eind. In theorie heeft Vettel nog één kans om er met de felbegeerde titel in dienst van de Scuderia vandoor te gaan, dat waar het ooit allemaal om te doen was toen men de handen in 2015 ineensloeg. 'In theorie', want die kans wordt niet heel groot geacht. Niet alleen lijken Mercedes en Red Bull een maatje sterker, ook intern zal Vettel fikse tegenstand krijgen van Charles Leclerc, als die al niet naar voren wordt geschoven als de nummer één-coureur. Leclerc is immers de man voor de toekomst, getuige zijn megadeal die hem tot en met 2024 bij Ferrari houdt. De twee coureurs, de één een bewezen kampioen, de ander het supertalent, namen het in 2019 vaak in een rechtstreeks gevecht tegen elkaar op. Meer dan eens leidde dat tot verhitte gezichten en touches. De gemoederen liepen hoog op, maar, zo wordt door iedereen benadrukt, de onderlinge verhoudingen zijn as we speak goed. Maar voor hoe lang nog? Vettel zal zich echt niet zomaar naar de slachtbank laten leiden en zal willen laten zien dat hij dat jonge ventje echt nog wel de baas kan zijn. Het lijkt bijna onafwendbaar dat de twee kemphanen elkaar dit jaar opnieuw wiel-aan-wiel treffen. Een teamorder aan het adres van Vettel zal daarbij nog minder effect hebben dan vorig jaar.

Want hoe goed is de relatie nog tussen Vettel en Ferrari? Uit de persberichten die Ferrari uitbracht over het aanstaande vertrek van Vettel sijpelde duidelijk door dat men eigenlijk wel redelijk klaar was met elkaar. Een leus als 'de neuzen staan niet meer dezelfde kant op', geeft niet enkel haarscheurtjes aan, maar mogelijk enorme barsten in de liefdesrelatie. En dat kan Ferrari flink in de weg staan gedurende 2019. Want waarom zou Vettel nog gehoor geven aan een teamorder? De relatie valt er niet meer mee te redden en het is niet zo dat Vettel iets te verliezen heeft. Dreigen om hem op straat te zetten heeft geen zin, want daar staat hij al met één been op. Vettel kan doen en laten wat hij wel, zeker gezien het feit dat Ferrari vorig jaar niet heel daadkrachtig wist op te treden tegen dreigende escalatie binnen het team. Het wordt in alle opzichten een boeiend seizoen voor Ferrari. Een nieuwe clash kan de Formule 1 smaak geven, maar levert Vettel misschien niet het afscheid van de sport op dat hij met vier wereldtitels verdient. Dat is tenminste als hij voor volgend jaar geen zitje weet te vinden.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"