Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Honda

Heel Honda schoot F1-tak te hulp: "Op dat vlak hadden we het moeilijk"

Max Verstappen dankt zijn eerste wereldtitel aan een hoop zaken en mensen. Aan Red Bull, zijn eigen kwaliteiten, maar ook aan Honda. En dan niet enkel de Formule 1-tak, maar het complete bedrijf. Op enig moment zette het hele bedrijf de schouders eronder, zo vertelt technisch directeur Toyoharu Tanabe in een exclusief interview met RacingNews365.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Honda F1

Max Verstappen, Red Bull en Honda: het bleek dit seizoen een voortreffelijke combinatie te zijn, met als kroon op het werk de eerste wereldtitel voor de Nederlander. Red Bull ging diep, maar Honda zeker ook. Dat blijkt wel als we exclusief met technisch directeur Toyoharu Tanabe spreken. De Japanner geeft aan dat men bij het overkomen van hardnekkige problemen hulp kreeg uit onverwachte, maar logische hoek.

"We worstelden heel erg met bepaalde aspecten van de power unit", zo vertelt hij aan RacingNews365. "En dan met name op het gebied van de turbo."

Honda moest op zoek naar een oplossing en trachtte die dichtbij huis te vinden: "We gingen alle afdelingen van Honda eens af. We beschikken over hele knappe koppen op het gebied van jet- (vliegtuig) motoren. De technologieën zijn niet hetzelfde, maar hebben wel veel raakvlakken met elkaar."

Verstappen en Red Bull kregen alle hulp

Jet motoren, door Honda bijvoorbeeld gebouwd voor privé-vliegtuigen, maken gebruik van roterende bladen en hetzelfde geldt voor de turbo van een F1-motor. De vliegtuigafdeling van Honda hielp het F1-team bijvoorbeeld met het ontwerpen van nieuwe bladen voor de turbo.

"Zo werkten we met heel Honda aan de motor en dus niet enkel meer met de F1-tak. We hebben vanuit meerdere hoeken van Honda steun gehad bij ons project, niet eens enkel van de vliegtuigtak, maar ook van andere afdelingen."

Gevraagd of de motorsporttak, onder andere verantwoordelijk voor de MotoGP-machines van bijvoorbeeld Marq Marquez, ook zo'n partij is, antwoordt Tanabe bevestigend. "Ja, ook met hen deelden we technische informatie."

Zelfs Hamilton was geen kampioen geworden in de Red Bull van Verstappen

Tom Coronel geeft flink af - 'Ga je schamen! - op Sergio Perez. Of Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk zich in die analyse kunnen vinden? Je hoort in de tweede kerstspecial van dit jaar!

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

8 reacties

x
Red Bull sluit deal met Mercedes en kaapt motorkopstuk definitief weg