Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Herbert hoopt op stunt van Bearman: "Hét moment om het te laten zien"

Oliver Bearman maakt dit weekeinde zijn debuut in de Formule 1. De achttienjarige Brit vervangt de zieke Carlos Sainz en mag vanuit het niets in een Ferrari aan de Grand Prix van Saoedi-Arabië deelnemen. RacingNews365 sprak met Johnny Herbert, die hoopt dat Bearman gaat oogsten.

Bearman Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als achttienjarig broekie je Formule 1-debuut maken bij Ferrari: Oliver Bearman gaat het doen in Saoedi-Arabië. De reservecoureur vervangt Carlos Sainz, die geopereerd wordt vanwege een blindedarmontsteking. Bearman werd zo last minute overgeheveld uit de Formule 2 en krijgt een onvoorziene kans in de koningsklasse van de autosport. Voormalig Formule 1-coureur Johnny Herbert hoopt dat Bearman een goede indruk achterlaat, maar komt er ook druk bij kijken?

"Ja, er staat zeker druk op", vertelt Herbert in gesprek met RacingNews365. "Maar wat een kans voor Oliver, hij maakt al een tijdje deel uit van de Ferrari-familie. Hij heeft het echt goed gedaan in de Formule 2, al is het nog niet helemaal samengekomen. We zullen zien wat er dit seizoen gebeurt. Overigens is het een vreselijke situatie voor Carlos nu hij over een verbeterde Ferrari beschikte. Maar er ligt een goede kans voor Bearman om hem te vervangen en ervoor te zorgen dat iedereen op een sterk debuut terugkijkt."

Genieten

Bearman heeft één voordeel, denkt Herbert. "Hij kent het circuit vanuit de Formule 2, dus dat helpt hem. Hij hoeft het circuit niet te leren en rijdt in een goede Ferrari. Dit is een situatie waar je niet vaak bij in de buurt komt. Als de kans zich dan toch aandient, moet je er klaar voor zijn, hem grijpen en in je voordeel gebruiken."

Het mogelijke gevolg? Een mooie status. "Iedereen zou op dit weekend terug kunnen kijken en kunnen denken: 'dit is iemand die in de toekomst bij het team kan rijden'. Het belangrijkste is dat hij gewoon zo hard mogelijk werkt om het beste uit zichzelf te halen. Dit is hét moment om het te laten zien."

Herbert denkt terug aan andere grote namen die meteen een wervelende indruk achterlieten. "Mannen als Ayrton Senna, Alain Prost, daar was de wow-factor aanwezig. Maar dat geldt ook voor Lewis Hamilton en Max Verstappen toen zij begonnen. Dat is wat je altijd probeert te bereiken. Voor jezelf, maar ook de media, de teams, de fans die thuis kijken en de fans die je steunen vanuit een fanclub. Zoals ik al zei, dit is een grote kans. Je kan het niet vergelijken met het debuut Fernando Alonso, omdat hij toentertijd in een Minardi reed. Dit is een Ferrari en een totaal ander scenario voor Oliver. Ik hoop dat hij het goed doet."

Wel wordt het een lastige opgave, omdat het om Ferrari gaat, stelt Herbert. "Ik denk dat Ferrari de twee meest kostbare stoeltjes heeft. Er is altijd druk, alleen verschilt de mate van druk. Ik denk dat dat iets is waar hij mee om moet kunnen gaan, want misschien rijdt hij in de toekomst wel een keer voor Ferrari. Het is een onverwacht moment, maar je moet er fysiek klaar voor zijn. Dat lijkt me geen probleem, het mentale aspect is lastiger. Hij zal zichzelf onder druk zetten en willen presteren. Ga er gewoon aan beginnen, geniet ervan en laat de rest op je af komen. Als je het maximale probeert na te jagen, maak je je werk tien keer moeilijker."

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China