Herbert kijkt terug: "Misschien deed Jos Verstappen niet wat Benetton wenste"

11 okt. 08:30 René Oudman 0 reacties
Jos Verstappen kon in 1994 zijn Formule 1-debuut maken omdat hij als testcoureur aan het team van Benetton was verbonden. De destijds 22-jarige Nederlander mocht invallen toen vaste rijder J.J. Lehto een nekwervel had gebroken. Later in het seizoen kreeg de onderpresterende Lehto de bons, waardoor Verstappen wederom aan de bak mocht.

Het eerste Formule 1-jaar van Verstappen was eentje met hoogte- en dieptepunten. Zo waren er twee podiumplaatsen (Hongarije en België), maar ook verschillende incidenten. Uiteindelijk moest Verstappen senior zijn plekje twee races voor het einde inleveren, omdat Benetton-baas Flavio Briatore iemand anders aan het werk wilde zien.

Die andere coureur was Johnny Herbert. De Brit, tegenwoordig actief als analist voor Sky Sports, was in 1994 al een paar seizoenen stamgast op de startopstelling. Toen zijn werkgever Lotus in financiële problemen kwam, werd Herbert ondergebracht bij Ligier. Voor de Franse equipe reed hij precies één Grand Prix, te weten de Europese (Jerez) van 1994.

Herbert doet in de officiële F1-podcast Beyond The Grid uit de doeken hoe vreemd zaken in het najaar van 1994 verliepen. Benetton, de stal van Briatore, had namelijk nauwe banden met Ligier. Toen men zag dat Herbert Ligiers vaste rijder Olivier Panis in die ene GP samen weerstand kon bieden, werd er geopperd om de Brit in Verstappens wagen te plaatsen. Benetton was met eerste rijder Michael Schumacher op jacht naar de rijderstitel en wilde ook een gooi naar het constructeurs-WK doen.

"Ik had in Jerez precies één race voor Ligier gereden, toen ik werd gevraagd om een test uit te voeren op het circuit van Barcelona. Nietsvermoedend liep ik de Ligier-pits in, waarop de monteurs mij enigszins vragend aankeken. 'Wat is er', vroeg ik. Bleek van mij verwacht te worden dat ik een Benetton ging besturen!"

Herbert had geen idee dat Verstappen senior destijds op de schopstoel zat. "Jos deed blijkbaar niet helemaal wat Flavio van hem wenste, in de strijd om het constructeurskampioenschap." De truc om Herbert in de wagen van Verstappen te zetten betaalde zich overigens niet uit, Herbert scoorde in de laatste twee races van 1994 precies nul punten. Williams werd dat jaar zodoende constructeurskampioen.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen