Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Herbert vergelijkt Bearman met jonge Verstappen: "Maar Ollie is niet agressief"

Oliver Bearman kende afgelopen weekend een sensationeel debuut in de Formule 1 namens Ferrari. De jonge Brit finishte uiteindelijk op P7 tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Ook voormalig Formule 1-coureur Johnny Herbert is onder de indruk van zijn prestaties, zo vertelt hij in een interview met RacingNews365.

Toen Oliver Bearman op de donderdag poleposition pakte voor de hoofdrace in Saoedi-Arabië in de Formule 2, had hij niet kunnen vermoeden dat hij een dag later bij Ferrari zou instappen. Maar dat gebeurde dus wel, want Carlos Sainz was te ziek om nog te rijden. De Spanjaard kwam nog wel in actie tijdens de eerste twee trainingen in Djedda, maar kampte met een blindedarmontsteking waardoor hij geopereerd moest worden.

En dus mocht Bearman instappen en dat deed hij zeker niet onverdienstelijk. Hij miste op een haar na, 36 duizendsten om precies te zijn, het laatste deel van de kwalificatie. Tijdens de race wist hij zich naar voren te vechten met uiteindelijk de 7e plek als resultaat, nog voor grote namen zoals Lando Norris en Lewis Hamilton.

In een exclusief interview met RacingNews365 is Johnny Herbert, die 160 Grands Prix reed in zijn Formule 1-carrière, vol lof over de 18-jarige Brit. "Hij heeft in de juniorcategorieën laten zien dat hij iets in zijn mars heeft. Vorig jaar reed hij een paar geweldige races in zijn debuutseizoen in de F2, waarna hij zichzelf opnieuw bewees door poleposition te pakken in de F2 in Saoedi-Arabië. En hij sprong vrij gemakkelijk in een Formule 1-auto met letterlijk een uur trainingstijd tijdens de derde oefensessie voordat hij de kwalificatie in ging", zo zegt Herbert.

Vergelijking met Verstappen

"Hij reed in een auto waarmee hij op het podium kon staan, maar wat zo leuk was, was dat je hem voor de race grapjes zag maken met zijn engineer en monteurs. Hij was heel ontspannen en dat is heel belangrijk. Terwijl veel jonge coureurs erg gespannen zijn bij hun debuut, had hij juist het vermogen om al die verwachtingen op zijn schouders weg te nemen. De verwachtingen van zichzelf, van het team, zijn familie en omdat het Ferrari is, het stoeltje met de meeste druk in de Formule 1, waar de verwachtingen voor de coureurs altijd erg hoog zijn. Hij blies ze bijna weg."

De drievoudig racewinnaar in de Formule 1 vervolgt. "De meest nerveuze persoon in de familie Bearman was zijn vader. Hij zag er echt nerveus uit en dat zou je ook verwachten. In de race was Oliver heel goed en was hij zich er heel erg bewust van om zichzelf niet in de problemen te brengen. Op een gegeven moment racete hij tegen Esteban Ocon die, zoals we weten, erg taai is en zich erg breed kan maken. Hij had een paar kansen, ging ervoor, maar besefte dat het niet ging lukken en besloot om de strijd te staken. Hij speelde het spelletje heel slim."

Dat is een van de vele elementen van Bearman die Herbert naar eigen zeggen in Verstappen zag toen de Nederlander zijn debuut maakte in de Formule 1 met Toro Rosso. "Toen hij in de auto stapte kwam de volwassenheid naar boven. Ik weet dat Frederic Vasseur zei: 'Hij is goed, maar hij moet nog veel leren'. Maar ik dacht dat dat een klassieke uitspraak van Frederic was die iedereen rustig probeerde te houden, maar ik denk niet dat we dat moeten doen", zo vervolgt Herbert.

"Het gaat er nu om dat hem de kans moet worden gegeven om in de toekomst in een Formule 1-wagen te zitten. Dat zou namelijk absoluut moeten, het is een beetje hetzelfde zoals met Liam Lawson. Hij zou ook in een Formule 1-auto moeten zitten", zo is de 59-jarige Brit duidelijk.

'Heel berekenend'

"Maar ik denk dat het heerlijk is voor iemand die zo jong is, net zoals Max toen hij binnenkwam, dat iemand alle ingrediënten lijkt te hebben. Denk aan de snelheid, een goed stel hersens waarmee hij zichzelf niet in de problemen brengt, dat hij met de druk om kan gaan, neemt die druk bij zichzelf weg en presteert dan ook nog op de baan. Er zijn dus veel positieve ingrediënten en dat is opwindend, heel opwindend."

Herbert weet nog wel een puntje waarin Bearman verschilt van Verstappen. Volgens de Brit weet de Ferrari-junior 'zich beter te beheersen, vergeleken met Max in zijn begindagen'. "Verstappen maakte zich heel erg breed en dat begrijp ik volledig. Het was een onderdeel van een intimiderende rol die hij probeerde te spelen. Ik weet nog dat iedereen dat jaren geleden over Ayrton Senna zei: als je in je spiegels keek en zijn gele helm zag, dan gingen de coureurs aan de kant", zo vertelt Herbert een anekdote.

"Max deed hetzelfde en speelt dat spelletje nu nog steeds. Lewis doet dat ook, maar op een heel andere manier. Je ziet het niet zo vaak bij hem als bij Max. Ollie lijkt op die manier waarschijnlijk meer op Lewis. Ollie is niet agressief, hij is gewoon berekend, heel berekend", zo sluit Herbert af.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP China Verstappen houdt kaarten tegen de borst: "We betreden het onbekende"