Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Herbert voorspelt late verlossing van 'dubbele zorgen' Mercedes: "Dat kan hun redding zijn"

De start van het nieuwe Formule 1-seizoen is teleurstellend voor Mercedes, dat momenteel na twee Grands Prix op de vierde plaats in de constructeursstand staat.

Hamilton Russell paddock
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mercedes slaagt er dit seizoen in de Formule 1 niet in om op stoom te komen en dat is hoogstwaarschijnlijk 'een grote zorg'. Dat is het oordeel van voormalig F1-coureur Johnny Herbert, die verbaasd is over de teleurstellende start van het team in dit nieuwe seizoen. Het team scoorde slechts 26 punten tijdens de eerste twee Grands Prix in Bahrein en Saoedi-Arabië, waardoor het team momenteel vierde staat in het constructeurskampioenschap.

Mercedes ging het seizoen in met hernieuwde hoop dat het op zijn minst dichter bij Red Bull zou komen qua prestaties op het circuit. Dit viel op te maken uit de onthulling van de W15, waar met name het nieuwe chassis van de bolide opviel. De auto heeft echter te weinig snelheid over één ronde en gedurende de races, waardoor George Russell respectievelijk vijfde en zesde werd in de eerste twee races, terwijl zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton slechts zesde en negende werd.

Weer terug bij af?

Herbert, een veteraan met 160 verreden Grands Prix gedurende zijn F1-carrière, verwachtte veel meer van Mercedes tot nu toe dit jaar, ook al is het nog maar vroeg in het seizoen. "Het is heel raar", aldus Herbert in een interview met RacingNews365. "Ik heb gekeken naar wat ze de afgelopen twee jaar hebben gedaan. Toen ze een paar jaar geleden voor het eerst met hun originele concept kwamen (het 'zeropod'-design, red.) dacht ik: 'dat vind ik leuk'. Het was heel strak verpakt, zag er pittig en goed uit, maar het stuiterde natuurlijk alle kanten op."

"Dat wisten ze een beetje te verminderen, en toen richting het einde van het jaar zeiden ze: 'ja, we weten wat we aan de auto moeten doen', maar later kwam uit de startblokken en stuiterde hij weer. Ze hadden soortgelijke problemen." De upgrade van de bolide die vervolgens kwam was nog steeds niet voldoende. "Toen kwam de upgrade, waardoor de auto beter werd. Maar het bracht ze nog steeds niet veel verder, al ging het sporadisch beter."

"Ze kwamen de winter door en zeiden opnieuw: 'we weten wat we moeten doen', maar opnieuw is alles bij het oude gebleven. Ze zitten letterlijk in dezelfde positie en Lewis zegt dat hun probleem wéér... het stuiteren is! Dus daar zijn ze nog niet vanaf en dat is zorgwekkend, want dit is al het derde seizoen dat ze het niet voor elkaar hebben, ze lopen in cirkeltjes."

"Dat is de enige redding"

Herbert denkt dat als Mercedes er niet in slaagt om de problemen met de auto snel aan te pakken, het mogelijk tot 2026 zal moeten wachten om weer competitief te worden. Dan worden de nieuwe regels voor krachtbronnen geïntroduceerd die bovendien zullen leiden tot verdere aerodynamische veranderingen. "Het is een hele zorg of Mercedes in staat zal zijn om het tij in de toekomst te keren, en misschien is dat pas in 2026," oordeelt Herbert. "Dat is de enige redding, dat er een grote verandering komt, dat zou in hun voordeel kunnen werken."

"Maar als je kijkt naar deze, laten we zeggen drie jaar, dan ziet het er niet goed uit dan moet je je grote zorgen maken." De voormalig F1-coureur benadrukt dat ze bij Mercedes nóg een probleem hebben: "Ze verliezen ook Lewis, die goed kan uitleggen wat het probleem is. Ze hebben een aantal dingen aangepast, maar ze hebben het nog steeds niet kunnen omdraaien."

Ondertussen groeit de rest van het veld wel met Red Bull mee. "Het is een zorg voor ze, want alle anderen worden beter. Bijvoorbeeld Ferrari, zij hebben zich verbeterd. De McLaren is beter dan vorig jaar, dus die zijn verbeterd, maar Mercedes vecht voor, wat was het ook alweer, de zesde en negende plaats (in Saoedi-Arabië, red.)? Dat is niet waar ze naar op zoek zijn."

Dan is er nog de overgebleven Mercedes-coureur, George Russell. "Hij gaat ze in feite sturen in welke richting dat ook mag zijn. Ja, je hebt de ontwerpers en ingenieurs en zij hebben hun eigen manier om het concept naar buiten te brengen. En dan moet George proberen om te helpen sturen. Maar drie jaar van (bij)sturen heeft hen nergens gebracht. Dat is geen goed teken."

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden