Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Het luxeprobleem van Mercedes: wat te doen met Ocon?

Mercedes-teambaas Toto Wolff zit met de handen in het haar. Mercedes' paradepaardje Esteban Ocon dreigt zijn stoeltje in de Formule 1 in 2019 te verliezen en mogelijk al eerder. Bovendien is de Fransman niet de enige Mercedes-protegé wiens carrière lijkt vast te lopen.

Lange tijd leek het erop dat Esteban Ocon naar McLaren zou gaan als Lance Stroll volgend jaar zijn zitje bij Force India overneemt. Ocon zou zelfs al een stoeltje hebben gepast in Woking, waarbij hij te lang werd bevonden om op korte termijn voor McLaren uit te komen. Na de bekendmaking dat Lando Norris in 2019 naast Carlos Sainz zetelt is ook de hoop op een McLaren-stoeltje op de langere termijn vervlogen. Waar kan Ocon dan heen? Er is nog een ander Mercedes-aangedreven team, dat bovendien een stoeltje vrij heeft als Lance Stroll zijn koffers pakt. Williams zit echter verlegen om geld en zal mogelijk op zoek moeten gaan naar een betalende rijder als Nikita Mazepin of Artem Markelov. Óf Mercedes moet Williams flink compenseren middels een grove korting op Mercedes-motoren.

Foto: George Russell in actie tijdens de F1-test op de Hungaroring Overigens was die laatste constructie niet ondenkbaar geweest als Mercedes Formule 2-coureur George Russell wilde promoveren naar de Formule 1. De Brit gaat aan de leiding van de Formule 2 en de stap naar de Formule 1 zou een logische zijn, ware het niet dat er geen plaats lijkt te zijn. Met Ocon als directe concurrent voor een Williams-zitje is de kans groot dat we Russell volgend jaar eerst nog ergens anders in actie gaan zien, bijvoorbeeld in de DTM of de Super Formula. Nog een seizoen in de Formule 2 is reglementair uitgesloten als hij daar daadwerkelijk McLaren-promovendus Lando Norris achter zich weet te houden. Mercedes-teambaas Toto Wolff buigt zich over een meer dan gecompliceerd schaakspel, waar ook pion Pascal Wehrlein nog een rol in hoopt te spelen. De Duitser was een toekomstig Formule 1-ster en werd gezien als kandidaat om Nico Rosberg bij Mercedes op te volgen, maar de Duitse constructeur speelde op safe en koos voor de veiliger optie in de persoon van Valtteri Bottas. Die keuze om een niet-Mercedes-beschermeling in te zetten, kan Wolff nu wel eens duur komen te staan. Toto Wolff vraagt zich ondertussen af of het opleidingsprogramma van Mercedes wel bestaansrecht heeft als jong talent niet door kan stromen naar de Formule 1: "We genieten er volop van om talentvolle jongens zonder diepe financiële zakken naar de top te helpen, maar als een klasse als de DTM of de Formule 2 noodgedwongen het eindstation blijkt te zijn, kun je je afvragen of een dergelijk programma nog meerwaarde heeft. Dat is iets waar we ons als bestuur van Mercedes over moeten buigen", zo liet Wolff afgelopen weekend op Monza optekenen. Wolff heeft alle schaakstukken in handen, maar staat mogelijk schaakmat.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi