Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Het nieuwste Red Bull-puzzelstukje in de jacht op nieuwe wereldtitels voor Verstappen

Rudy van Buren mag zich vanaf 2023 simulator-, test- en ontwikkelingscoureur van Red Bull noemen. De Nederlandse coureur gaat belangrijk werk verrichten in de simulator in Milton Keynes, waarmee hij Max Verstappen en Sergio Perez weer een stapje dichterbij nieuwe wereldtitels kan brengen.

Rudy van Buren Red Bull
Interview
Naar nieuwsoverzicht © 2022 Getty Images

Het hoge woord is eruit. Rudy van Buren is vanaf 2023 een officiële 'simulator test & development driver' van het Formule 1-team Red Bull Racing. De Nederlander moest het even voor zich houden, maar in aanloop naar het F1-Grand Prix-weekend op Circuit Zandvoort hebben hij en het team het nieuws wereldkundig gemaakt.

De 30-jarige Van Buren was in het verleden een succesvol karter die races en titels wist te winnen, waarna hij vanwege de hoge kosten de stap maakte naar het simracen, waarin hij minstens zo succesvol bleek te zijn. In 2017 deed hij mee aan de McLaren-competitie genaamd 'World's Fastest Gamer', waarna hij uit een groep van dertigduizend deelnemers werd gekozen als de allerbeste simcoureur. Zo werd hij de officiële simcoureur van McLaren.

Het blies zijn autosportcarrière nieuw leven in en dit seizoen is Van Buren onder meer actief in de Duitse Porsche Carrera Cup en in de Porsche Supercup in het voorprogramma van de Formule 1. Ondertussen maakte hij achter de schermen nog steeds indruk als simulatorcoureur voor onder meer een Formule 1- en een Formule E-team. Tevens maakt hij deel uit van Team Redline, het simraceteam waar ook Max Verstappen voor uitkomt.

			© 2022 Getty Images
	© 2022 Getty Images

Nieuw, meerjarig Red Bull-contract

Maar nu kan Van Buren een prachtige functie toevoegen aan zijn cv, want vanaf 2023 wordt hij dus de simulator, test- en ontwikkelingscoureur van Red Bull Racing. In een interview met RacingNews365 vertelt de man uit Leeuwarden meer over zijn nieuwe, prachtige uitdaging. "We deden het al langer, zo nu en dan een dagje, maar nu heb ik een nieuw contract, met een commitment voor meerdere jaren."

"Mijn werkzaamheden zullen af gaan hangen van de periode waarin we ons op dat moment bevinden. In de zomerperiode ben ik vanuit de simulator natuurlijk veel bezig met het ondersteunen van de mensen op het circuit. In de winter zal dat meer voorbereidend werk zijn op het nieuwe Formule 1-seizoen", zo vertelt Rudy.

Geen Porsche Supercup

Dit jaar is Van Buren verdienstelijk bezig in de Porsche Supercup en de Duitse Porsche Carrera Cup, maar vanwege zijn nieuwe functie bij Red Bull zal hij zijn eigen racecarrière toch wat anders in moeten gaan delen. "Het betekent dat ik volgend jaar definitief stop in de Porsche Supercup, omdat het Formule 1-seizoen prioriteit heeft", erkent hij.

"Dit is natuurlijk een megakans, dus daar gaan we gewoon helemaal voor. Verder heb ik eerder dit jaar best wel wat meters off road geracet. Later dit jaar ga ik dat nog een paar keer doen. Het kriebelt toch heel erg, zo moet ik toegeven. Ik zou graag de Dakar Rally en dat soort evenementen nog wel eens willen rijden. Soms zoek je naar een reden voor een bepaalde switch. Misschien is dit die reden, dus moet ik zeggen dat het Formule 1-seizoen prioriteit krijgt, en dat er daar buiten veel mooie uitdagingen zijn die we aan kunnen gaan."

Gevraagd of dit inhoudt dat hij definitief afscheid zal nemen van het asfalt, wil Van Buren dat nog niet met honderd procent zekerheid zeggen. "Het is niet zeker. Er zijn volgend jaar misschien kansen in de Porsche Carrera Cup Deutschland, want dat clasht nooit met de Porsche Supercup (en dus de Formule 1, red.). Je moet je alleen afvragen of je dat wel wilt. Het hangt natuurlijk ook allemaal van het team, de sponsoring en het hele plaatje af. De tijd zal het uitwijzen. Belangrijk is dat je plezier hebt. Dat het off road racen kriebelt, dat moge duidelijk zijn."

Hieronder een kiekje van Van Buren in actie op het Nederlands Kampioenschap Autocross, waar hij recent de derde plek bemachtigde. Artikel gaat daaronder verder.

Een Red Bull-puzzelstukje

De laatste jaren reed Van Buren zo nu en dan al in de Red Bull-simulator, maar nu mag hij zich dus echt een officiële simulator ontwikkelingscoureur gaan noemen. Wat heeft hij gedaan om zich te bewijzen? "Als je je werk goed doet, dan word je beloond. En dat is gelukt. Je zet je ervoor in en dat ik er nu een vervolg aan mag geven is natuurlijk supercool", reageert hij.

De aanstaand Red Bull-simcoureur wil zichzelf echter niet te belangrijk laten klinken. "De coureurs zullen altijd zelf in de simulator plaats blijven nemen. Ik doe een stukje voorbereidend werk voor hen. De definitieve afstelling zoekt een F1-coureur in de sim natuurlijk zelf. Uiteindelijk ben ik een puzzelstukje in het geheel en we moeten het zeker niet groter maken dan het is. Ik zit gewoon in de sim en geef precies door hoe de auto het doet."

"Onderdelen, ideeën en set-upwijzigingen worden door de engineers bedacht", vervolgt hij. "Dat is niet mijn taak. Ik moet zo constant en zo goed mogelijk in de sim rijden, feedback geven op de balans et cetera en daar komt dan het geheel uit rollen", aldus Van Buren, wiens talent toch echt wordt herkend door niemand minder dan Helmut Marko. En laat die man nou net een oogje voor talent hebben.

Recent liet de Red Bull-adviseur zich namelijk nog lovend uit over Van Buren. "Hij racet simraces met Verstappen en in de simulator is hij de beste."

Woorden die Rudy toch mooi in zijn zak kan steken!

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull zijn van een andere planeet

Wat zagen Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk Red Bull en Verstappen zoveel beter doen dan de rest? Wat ging er bijvoorbeeld (weer?) allemaal mis bij Ferrari?

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Nederland 2022 RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

Viaplay
x
Tijdschema Afwijkend tijdschema Formule 1 GP Singapore 2022