© Mercedes

Nieuwsoverzicht

Het ongekende succesverhaal van Hamilton en Mercedes

19 jul. 2018 15:00 René Oudman 0 reacties
Lewis Hamilton lijkt haast te zijn getrouwd met McLaren, als hij in de zomer van 2012 pardoes besluit de overstap naar Mercedes te maken. Insiders vragen zich af waar de Brit in vredesnaam mee bezig is – McLaren strijdt in elke race mee om de zege, Mercedes heeft op dat moment precies één overwinning geboekt. Achteraf blijkt het precies de juiste move te zijn geweest, het begin van een legendarisch hoofdstuk.

Michael Schumacher is de aangewezen persoon om het team van Mercedes gestalte te geven, als deze in 2010 haar herintrede in de Formule 1 maakt. De recordkampioen heeft dan al drie seizoenen niet meer geracet in de koningsklasse, maar wil voor vriend Ross Brawn (dan teambaas van Mercedes) een uitzondering maken. Schumi klust achter de schermen keihard aan de zilverpijl, maar weet zelf niet verder te komen dan één poleposition (die hem ook nog wordt afgenomen) en één podiumplaats.

Zijn vervanger vergaat het duidelijk stukken beter. In eerste instantie roept de transfer van Hamilton vraagtekens op, maar zodra het V6-turbohybride reglement van kracht wordt twijfelt niemand meer aan de keuze van de Brit. Mercedes heeft een dusdanig sterke motor gebouwd, dat Hamilton en teamgenoot (en voormalig boezemvriend) Nico Rosberg vanaf 2014 haast onoverwinnelijk zijn.

De prestaties die met name Hamilton weet te leveren, zullen de geschiedenisboeken ingaan. In zowel 2014 als 2015 wordt de Brit wereldkampioen, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij in 2016 eigenlijk ook met de titel aan de haal had moeten gaan. Rosberg verovert de kroon (en stopt en passant), maar de vijf puntjes die hij na de seizoensfinale overhoudt heeft hij te danken aan bijzonder veel geluk. Nadat Rosberg verdwijnt moet Hamilton zich begin 2017 even opladen en lijkt Sebastian Vettel daar gebruik van te kunnen maken, maar wat daarop volgt is een indrukwekkende reeks races van Hamilton. Zodoende kroont hij zich voor de derde keer in vijf seizoenen Mercedes tot wereldkampioen.

Qua statistieken zijn de vijf seizoenen-en-een-half-jaar fenomenaal te noemen. In de 108 Grands Prix die Hamilton voor de Duitse stal afwerkte, stond hij vijftig keer op pole en won hij 44 maal. Neem daarbij in acht dat het seizoen 2013 nog niet wonderwel verliep (vier keer pole, één zege in negentien races) en de statistiek wordt nog indrukwekkender. De eindklasseringen in het WK: vierde, eerste, eerste, tweede, eerste. Hamilton heeft de jacht op Schumacher ingezet – kan hij de Duitser ooit van zijn resterende records beroven?

Lewis Hamilton in dienst van Mercedes (statistieken tot en met GP Groot-Brittannië 2018)

 • 108 Grands Prix
 • 44 overwinningen
 • 50 polepositions
 • 75 podiumplaatsen
 • 26 snelste raceronden
 • 99 puntenfinishes
 • 1860 WK-punten
 • 3 wereldtitels

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen