Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"

Het nieuws dat al een tijdje in de lucht hing, is woensdagochtend echt naar buiten gekomen: Adrian Newey verlaat in het eerste kwartaal van 2025 Red Bull Racing. Mike Hezemans gaat, in een exclusief interview met RacingNews365, in op het vertrek van Newey.

Verstappen Bahrain Leclerc
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Adrian Newey en Red Bull Racing beëindigen binnenkort hun succesvolle samenwerking na bijna twintig jaar. Daarin werden zes constructeurstitels en zeven rijderskampioenschappen behaald. Hoe kijkt Mike Hezemans hier tegenaan? RacingNews365 spreekt het met hem in een exclusief interview.

"Het was wel te verwachten dat hij wegging, na al dat gerommel bij het team door de machtsstrijd", zo vertelt Hezemans. "Ik denk dat het toch wel een verlies is. Die man die heeft natuurlijk zo verschrikkelijk veel ervaring. Ik denk dat die man heel goed kan aangeven aan mensen wat ze niet moeten doen, in plaats van wat ze wel moeten doen."

Dat moet Hezemans toch even uitleggen. "Die man heeft zoveel ervaring en er zijn natuurlijk heel veel hele goede jonge mensen in de aerodynamica. Die willen misschien een richting op, maar Newey heeft zoveel ervaring dat hij zegt: ho, wacht even, ik heb twintig jaar geleden al geprobeerd om die kant op te gaan, daar moet je je tijd niet aan verdoen. En ik denk dat dat een heel belangrijke factor is voor een toekomstig team waar hij naartoe gaat", aldus Hezemans.

Hoe groot is het gemis dan voor Red Bull richting 2026 als de nieuwe reglementen in gaan? "Ik denk dat dat best wel een gemis kan zijn. Kijk, die Pierre Waché (technisch directeur, red.) is natuurlijk heel erg goed. Maar het is een beetje zoals (wijlen, red.) Dietrich Mateschitz bij Red Bull was en Jean Todt bij Ferrari, er gaat toch een hoofdpersoon weg. Red Bull speelt nu een beetje het spelletje in de media dat hij nu misschien niet zoveel brengt, maar ik denk toch dat hij veel brengt."

Volgende bestemming?

Dan doet Hezemans een boude voorspelling wat de nieuwe werkgever van Newey gaat worden. "Ik denk persoonlijk dat hij naar Ferrari gaat en dan zal je toch zien dat Ferrari daar heel veel aan heeft. Al is het maar gewoon voor de hele sfeer en alles eromheen, dat iedereen net iets beter zijn best gaat doen. Dat je nog een positievere sfeer krijgt. En met Newey en Lewis Hamilton, dan begint iedereen: oh, wow, nu kan Verstappen een probleem gaan krijgen. En het hele gevoel wat je dan meeneemt, dat is echt super belangrijk."

Desondanks ziet hij Newey niet in Italië wonen. "Dat is natuurlijk met al die Engelsen. Die Engelsen komen nooit van dat eiland af", zo grapt Hezemans. Er gaat namelijk het verhaal dat Newey als consulent zou gaan werken bij Ferrari, waardoor hij niet naar Italië hoeft te verhuizen. "Die zal er in het begin toch veel zijn. Dat geloof ik zeer zeker. Newey zal er toch wel weken of maanden bij Ferrari willen zijn."

"Maar ik denk dat hij het zeer zeker wil", zo zegt Hezemans over de stap naar Ferrari. "Hij heeft volgens mij ooit een interview gegeven, een paar jaar geleden, dat het er nooit van gekomen is en dat het eigenlijk wel een gemiste kans is. Uiteindelijk wil elke rijder, of in ieder geval die ook wereldkampioen zijn geworden, graag bij Ferrari rijden. En ik denk toch ook dat Newey uiteindelijk naar Ferrari wil."

Welke rol speelt Hamilton in het geheel, nu de zevenvoudig wereldkampioen in 2025 voor de Scuderia gaat rijden. "Ik denk dat hij heel graag met Lewis wil samenwerken. Tuurlijk, 100 procent zeker. Ik denk dat hij een hele goede relatie met Max heeft, maar hij zou natuurlijk ook wel best wel graag met Lewis Max willen verslaan met een Ferrari. Dan denk ik dat die man ook wel zoiets heeft van: he, kijk even wat ik kan!"

Ook interessant:

Met de Grand Prix van Miami staat alweer race nummer zes op het programma van dit Formule 1-seizoen. Kan Max Verstappen hier drie zeges op een rij behalen of steekt iemand anders hier een stokje voor?

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Italiaanse media Jubelende Italiaanse media plaatsen vraagtekens bij snelheid Red Bull, loven 'groot kampioen' Verstappen