Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hill is bang voor 'tragische' Verstappen-uitkomst: "De FIA moet er wat aan doen!"

De crash van Max Verstappen en Lando Norris was hét gespreksonderwerp van de Grand Prix van Oostenrijk. Voormalig wereldkampioen Damon Hill vindt dat Verstappen zijn reputatie op het spel zet door zo fel te verdedigen.

Verstappen Norris Austria crash
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk ging het mis tussen Max Verstappen en Lando Norris. De beide kemphanen streden fel om de overwinning, waarna er een touché volgde en ze allebei een lekke band opliepen. Verstappen kreeg een straf van tien seconden voor zijn aandeel in het incident en en eindigde nog op de vijfde plaats, terwijl Norris uitviel. Damon Hill vindt dat de Nederlander zijn reputatie op het spel zet en eist actie van de FIA.

"Allereerst wil ik zeggen dat de Red Bull Ring zich leende om te racen", stelt Hill. "We hebben veel actie gezien, ook in de sprintrace. Bovendien waren de grindbakken in bocht 9 en 10 interessant. De spanning werd mooi opgebouwd, al werden we wel beroofd van een mooie climax. We zullen nooit weten wat de uitkomst geweest zou zijn. Het leek erop dat Lando de snelheid had en dat Max daarom, sorry dat ik het zeg, duivels moest verdedigen. Max heeft de reputatie dat hij de leiding niet zonder gevecht uit handen geeft. Als je dat weet over Max, moet je hem met grote voorzichtigheid benaderen."

Hill vraagt zich hardop af of Verstappen te ver ging. "We hebben regels en het is de vraag of Max die regels gebroken heeft. Of was Lando iets te defensief in zijn recht om als autocoureur zijn mannetje te staan? Toen hij zijn auto aan de buitenkant zette, had hij de kerbstone op kunnen rijden. Hij besloot echter om niet uit de weg te gaan en zei dat Max niet van lijn mag veranderen en hem ruimte moet geven. De touché was onvermijdelijk en zat er gedurende een aantal ronden al aan te komen."

Reputatie

"Ik weet niet hoe de regels rond het uitdelen van straffen eruitzien, maar misschien konden de stewards alleen een straf van tien seconden toekennen aan Verstappen", vervolgt Hill zijn verhaal. "De FIA leidt de race en moet een straf uit kunnen delen als ze vinden dat er onsportief of slecht gereden wordt. En dit is de belangrijke vraag die werd opgeworpen door Andrea Stella en Martin Brundle: als je er niets aan doet wanneer het gebeurt, gaat het opnieuw gebeuren. We roepen nu dat het fantastisch was, maar het probleem is dat iemand op een gegeven moment een grens overschrijdt."

Hill spreekt zelfs van een mogelijke Verstappen-tragedie. "Max is een aardige kerel, laat dat duidelijk zijn. Dit gaat niet om Britse fans versus Nederlandse fans en ik deel alleen mijn mening omdat ik van deze sport houd, maar de tragedie is dat, en Stella verwees daar ook naar, Max is opgeklommen door te winnen en meedogenloos is. Hij is zeer zeker meedogenloos. Iedereen weet dat Max je gaat piepelen als je hem wil passeren voor de overwinning. De vraag is hoeveel schade dat toebrengt aan zijn reputatie op de lange termijn."

En daar ziet Hill wel een probleem ontstaan. Het maakt Verstappen namelijk niet uit, claimt de Brit. "Het boeit hem nu niet, want het werkt. Hij komt nu per saldo als winnaar uit de bus. Veel van de berekeningen bij sommige teams en coureurs worden op basis van balans gemaakt. 'Misschien verlies én win ik wat, maar ik kan ook meer winnen dan verliezen'. Het bewijs is dat Red Bull en Max gelijk hebben, want er wordt niets tegen gedaan. Er wordt niet genoeg gedaan om het te voorkomen, dus ik ga er mee door. Max is een geweldige coureur, maar gaat mogelijk de geschiedenisboeken in als iemand die te heftig verdedigt. Ik zou dat vreselijk vinden, want ik wil graag dat geweldige coureurs een onberispelijke reputatie hebben. Het is aan de FIA om er wat aan te doen!"

Ook interessant:

Verstappen en Norris trekken conclusie: vriendschap in F1 een illusie

Natuurlijk gooien we in dé F1-podcast de schuldvraag nog maar eens op. Hoe kijken de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk naar het gebeuren tussen Max Verstappen en Lando Norris op de Red Bull Ring, zowel op als naast de baan?

Bekijk je podcast liever op YouTube, klik dan hier!

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na degelijke tweede training voor Verstappen in Hongarije