Hill: "Schumacher beschikte over perfecte mix voor onverslaanbaarheid"

04 jan. 16:45 René Oudman 0 reacties
Medio jaren '90 waren ze onafscheidelijk, maar niet op een positieve manier. Een nog jonge Michael Schumacher en de al wat oudere Damon Hill vlogen elkaar meermaals in de haren. Het tweetal bestreed elkaar in de seizoenen 1994 en '95, beide jaren leverden een wereldtitel op voor de Duitser. In het kader van Schumachers vijftigste verjaardag, afgelopen donderdag, blikte Hill terug.

De nu 58-jarige Brit vertelde in een video op het officiële Formule 1-kanaal, speciaal opgenomen voor de vijftigste verjaardag van zijn voormalige rivaal, wat Schumacher nou precies zo bijzonder maakte. Hill kon er niet omheen dat de Duitser weleens voor een controverse wist te zorgen, maar had ook enkele mooie woorden over voor zijn vroegere concurrent.

Hill en Schumacher vochten samen om de wereldtitels van 1994 en 1995, Schumacher zou met beide kampioenschappen aan de haal gaan. De oudere Brit wist in 1996 de kroon te grijpen, in een seizoen waarin Schumacher het onderspit moest delven. Met name de eerste titel van Schumacher werd niet zonder controverse veroverd. Voorafgaand aan de seizoensfinale werden Hill en Schumacher door één puntje gescheiden, in het voordeel van de laatstgenoemde. Dit kon gebeuren doordat Hill in de voorlaatste race een van de beste optredens van zijn loopbaan tentoonstelde.

Op een drijfnat Suzuka wist Hill in eerste instantie de Benetton van Schumacher te volgen, om hem later in te halen en voor te blijven. "Het leek haast desperaat, ik moest in Japan winnen om mijn titelkansen in leven te houden", kijkt Hill terug. "Om op het niveau van Michael te acteren, moest ik een stap omhoog zetten. Ik dacht: zolang ik hem maar kan volgen, maak ik kans. Uiteindelijk had ik de beste plaats van het hele circuit: ik reed kort achter Michael aan en kon toen pas duidelijk zien over hoe zo'n fabelachtige rijvaardigheid hij beschikte. Ik weet niet hoe hij het deed, maar telkens als de wagen uitbrak ving hij hem op."

Uiteindelijk wordt de strijd beslist tijdens de laatste race, in Adelaide. Schumacher gaat langdurig aan de leiding, maar als hij zich verremt kan Hill in de volgende bocht aanvallen. Schumacher laat het niet zover komen en smijt de deur hardhandig dicht, waardoor beide rijders uitvallen. Aangezien zowel Schumacher als Hill niet scoort en het verschil één punt in het voordeel van Schumacher bedroeg, kroont Schumacher zich tot kampioen. "Dat was natuurlijk controversieel. Ik had niet verwacht dat Michael zoiets zou doen, maar aan de andere kant: wat zou ik hebben gedaan als ik in zijn schoenen had gestaan?"

Een dag na het voorval feliciteert Hill Schumacher met diens titel, bij het ontbijt in het hotel. "Hij lachte wat schaapachtig", haalt Hill grijnzend op. Twee jaar later is het de beurt aan Hill om zijn eerste, en naar wat later bleek enige, titel te veroveren. "Toen ik het WK won was Michael blij voor mij, hij zei iets als 'Damon had dit nodig'. Volgens mij had hij daarin gelijk. Het verschil tussen ons was dat het voor mij heel veel betekende om één keer wereldkampioen te worden, waar hij de allerbeste aller tijden wilde worden. Hij was ontzettend succesvol: Michael was gefocust, vastberaden, competitief en trainde keihard. Dat vormt de ideale mix voor onverslaanbaarheid."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen