Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Damon Hill

Hill ziet designprobleem bij de nieuwe Mercedes-bolide

Er is mogelijk nog steeds een probleem bij de nieuwe Formule 1-bolide van Mercedes. Damon Hill vermoedt dat het sidepod-design voor de nodige achterstand zorgt, al kan er nog een inhaalslag worden gemaakt.

Hamilton Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Op de laatste testdag in Bahrein waren er een aantal teams, waaronder Red Bull, die al een relatief stabiele bolide hadden. Meerdere upgrades zorgden voor het tegengaan van porpoising en een wat minder zenuwachtigere bolide, maar bij Mercedes lijkt er nog altijd een probleem te zijn.

Volgens Damon Hill heeft de W13-bolide van Lewis Hamilton en George Russell namelijk extra veel last van instabiliteit door het design van de sidepods. "Er komt zoveel zuiging vanuit de onderkant van de auto dat ze problemen hebben om de vloer onder controle te houden", legt hij uit in de F1 Nation Podcast.

"Dat is waarom ze die 'vloerhouder-kabels' (zie onderstaande foto, red.) ook hebben of in ieder geval hebben aangekaart dat deze kabels mogen blijven. Als je naar de Mercedes kijkt, dan is er een enorme oppervlakte van de vloer, want de sidepods zijn zo smal. Er is niet veel om de vloer omhoog te houden! Hierdoor beweegt alles mogelijk wat meer, waardoor ze een probleem hebben met de aerodynamica."

			© RN365/Michael Potts
	© RN365/Michael Potts

Mercedes kan het probleem nog oplossen voor GP Bahrein

De problemen bij Mercedes zijn volgens Hill niet onoplosbaar. "We weten dat er wat problemen zijn, maar het valt nog te overzien." De concurrenten hebben echter wel een voorsprong gemaakt om het porpoising tegen te gaan, zo benadrukt de wereldkampioen van 1996.

"Het lijkt er op dat Red Bull het probleem heeft opgelost. Ze hebben een goede, vloeiende bolide. Anderen zullen uit gaan zoeken hoe zij dat moeten doen en daardoor wat aanpassingen doorvoeren. We weten ook dat McLaren wat problemen heeft, die er nog niet waren in Barcelona. Zij zien er echter wel competitief uit."

Ook interessant:

Brede grijns Red Bull zegt genoeg over titelkansen Verstappen

In de podcast van RacingNews365 bekijken we de titelkansen van Verstappen, de concurrentie van Ferrari en hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk een verrassing voor jullie! Volg hier snel de laatste aflevering!

29 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Uitslag kwalificatie Formule 1 GP Monaco 2022