Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Historie toont aan: Norris wacht schier onmogelijk opgave tegen Verstappen

Lando Norris wil de aankomende tien races Max Verstappen uitdagen in de strijd om de wereldtitel. Dan zal de Brit wel een grote achterstand van 78 punten moeten goedmaken. En een blik op de geschiedenis leert dat dat als een onmogelijke opgave kan worden gezien.

Norris
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lando Norris kijkt tijdens de zomerstop tegen een achterstand van 78 punten aan. Max Verstappen lijkt op voorhand dus weinig te hoeven vrezen van zijn Britse concurrent, maar met nog 10 races te gaan is de strijd nog zeker niet gestreden.

Toch zal Norris een vrijwel onmogelijke moeten presteren, want in het verleden wist nog nooit iemand zo'n grote achterstand goed te maken. Sebastian Vettel is degene die het record van de grootste comeback op zijn naam heeft staan. Want hoewel we vaak aannemen dat Vettel dominant vier titels wist te winnen, was dit in de praktijk niet helemaal het geval.

Twee van de vier titels van Vettel werden gepakt na een knappe comeback. Zowel in 2010 als in 2012 vocht de Duitser zich terug om uiteindelijk alsnog de titel te pakken. Vooral zijn derde wereldtitel in 2012 kwam na een ongelooflijk knappe comeback. Vettel stond met nog 7 races te gaan 39 punten achter Fernando Alonso. Voor de tweede keer zijn titel verdedigen leek er dus niet langer in te zitten, maar de volgende vier races werden allemaal gewonnen door de Red Bull-coureur, terwijl zijn concurrentie veel punten verloor. Vettel was terug in het gevecht en wist in de laatste drie races alsnog het kampioenschap te grijpen. Hoop waar Norris uit moet putten.

De cijfers

Want cijfermatig staat Norris er niet goed voor. Sterker nog, in een scenario dat beide heren geen uitvalbeurten meer hebben, zal Norris eigenlijk alle races moeten winnen én daarin de snelste ronde rijden. Alleen in dat geval kan de Brit op eigen kracht Verstappen voorbij. In de Formule 1 krijg je 25 punten voor een overwinning en 1 punt voor de snelste raceronde. Dat betekent dat er in de laatste 10 races er nog maximaal 250 punten te verdelen zijn, plus 10 punten voor de snelste ronde. 

Maar er is nog een derde factor die we mee moeten rekenen. De sprintraces. Want ook in de tweede seizoenshelft krijgen we drie sprint weekenden, namelijk in Austin, Brazilië en Qatar. Tijdens de sprintrace krijg je 8 punten voor een overwinning. Belangrijk detail: in de sprintrace is er geen extra punt voor de snelste ronde. Als we dit optellen bij de 260 punten die in de Grands Prix te verdienen zijn, krijg je een maximaal aantal punten van 284.

Wanneer Norris alle tien de races wint, in elke Grand Prix de snelste ronde rijdt én de drie sprintraces wint, komt de Brit uit op een maximaal aantal punten van 483. Wanneer Verstappen in alle gevallen tweede wordt, geen snelste ronde rijdt, want die heeft Norris al, dan komt Verstappen uit op 478 punten. 5 punten verschil dus. Het mooiste aan dit scenario is, dat wanneer dit waarheid zou worden, Norris pas op het allerlaatste moment de leiding in het WK overneemt. Verstappen zou dan namelijk met 460 punten afreizen naar Abu Dhabi en Norris met 457.

Verstappen weet dus dat wanneer hij in de tweede seizoenshelft één wedstrijd wint, hij de rest van het jaar weg kan komen met alleen maar tweede plaatsen. In dat geval zal Norris moeten hopen op óf een heel slecht weekend van de Nederlander of een uitvalbeurt. 

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld