Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

Hoe AlphaTauri na een lastig proces Visa Cash App RB werd

Het team dat tot nu toe als AlphaTauri bekendstond, gaat vanaf 2024 door het leven als Visa Cash App RB. Daar ging een lang en ingewikkeld proces aan vooraf.

Ricciardo Mexico
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Het proces rond een nieuwe identiteit - het was al een tijdje bekend dat de naam AlphaTauri zou verdwijnen - begint eigenlijk tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2023. Daar haalde de toenmalig AlphaTauri-teambaas Franz Tost hard uit naar zijn team. Hij zei het volgende. "De engineers vertellen me dat ze progressie hebben geboekt, maar ik vertrouw ze niet meer. Ik wil betere rondetijden zien, dat is het enige wat telt! Ze hebben me verteld dat de auto fantastisch is en dat we veel vooruitgang boeken, maar vervolgens komen we in Bahrein en staan we nergens! Wat moet ik dan zeggen?"

Op dat moment ging het balletje redelijk snel rollen. Oliver Mintzlaff, één van de belangrijkste kopstukken binnen Red Bull en onder andere verantwoordelijk voor de sponsoring, wist dat er iets moest gebeuren bij het zusterteam. Peter Bayer werd aangesteld als nieuwe CEO en Laurent Mekies zou vanaf 2024 de nieuwe teambaas worden, wat automatisch resulteerde in het vertrek van Tost. Wat ook bij alle veranderingen hoorde? Een nieuwe identiteit.

Begin 2023 was het Poolse bedrijf ORLEN al aan het rijtje sponsoren toegevoegd en het initiële plan was dat zij de hoofdsponsor zouden worden. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat Hugo Boss ineens op poleposition stond om het team over te nemen. RacingNews365 meldde dat in de zomer van 2023 en heeft begrepen dat het om een deal van ongeveer dertig miljoen euro ging. Een zeer sterk pakket van Hugo Boss, dus, inclusief plannen om een flinke doorgroei te maken richting Red Bull Racing, de hoofdmacht. En toen staken Visa en Cash App hun neus aan het venster...

Samenwerking Visa en Cash App

Dat voorstel zou het definitieve omslagpunt zijn, want RacingNews365 heeft begrepen dat het waarschijnlijk om net wat meer geld gaat. Cash App, een app waarin je makkelijk geld over kan maken, is al sponsor van Red Bull en werkt nauw samen met Visa, het merk dat bekendstaat om haar creditcards. Beide merken zagen wel heil in een hoofdsponsorschap en werden zodoende de nieuwe naamgever van AlphaTauri. Hugo Boss lijkt overigens niet compleet buiten beeld te blijven. Het kledingmerk zou zomaar eens met rode letters op de Visa Cash App-bolide kunnen staan. Bovendien worden zij, hoe kan het ook anders, waarschijnlijk de kledingsponsor. Voor ORLEN geldt hetzelfde: zij blijven ook sponsor.

Toch kwam de 'Visa Cash App-deal' niet zo gemakkelijk tot stand. Visa en Cash App waren dus al partners, maar moeten nu ook samen de titel van een Formule 1-team gaan dragen. Het is in dat geval vrij lastig om tot een compleet kloppende deal te komen. Er zijn twee partijen nodig die het tot in de puntjes eens moeten zijn.

Daar komt bij dat Visa én Cash App ook nog eens sponsor worden/blijven van de hoofdmacht Red Bull Racing. Een deal met het topteam zorgt uiteraard voor meer bekendheid, maar de beide factoren hebben er ook voor gezorgd dat het een grote én zeer gecompliceerde deal is geweest. Het draait bij Red Bull vooral om de toevoeging van Visa, omdat Cash App in 2023 al duidelijk op de bolide stond. Visa komt waarschijnlijk ook op de RB20 te staan, al heeft de hoofdmacht wel een kleinere sponsordeal met Visa en Cash App. Oracle en ByBit spelen immers al een belangrijke rol.

Dat Visa en Cash App ook Red Bull gaan sponsoren, laat wel zien hoe intensief de samenwerking tussen de beide teams is. Het zusterteam koopt zoveel mogelijk onderdelen bij Red Bull in binnen de reglementen en Red Bull is en blijft de eigenaar. Het is in de toekomst ook zeker niet uitgesloten dat Visa een grotere rol gaat spelen binnen Red Bull. Het grote creditcardmerk was eerder ook in gesprek met de Formule 1, maar zag concurrent American Express de nieuwe sponsor van de koningsklasse worden. Visa wilde koste wat het kost de Formule 1 gebruiken om haar invloed te vergroten en doet dat nu dus als naamsponsor.

Het heeft eventjes geduurd door alle plottwists, maar inmiddels zijn alle handtekeningen gezet. Nu nog wennen aan de nieuwe naam...

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'