Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Mercedes

Hoe de jubileum-droom van Mercedes tijdens de GP van Duitsland uiteenspatte

Mercedes had kosten nog moeite gespaard om tijdens het Duitse Grand Prix de 200ste Grand Prix van het team én het 125-jarig bestaan van de autosport te vieren. In de thuisrace moest Mercedes schitteren zoals het dat eigenlijk al het hele seizoen deed, maar het liep anders. Héél anders.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Tijdens de vrije trainingen wist Mercedes nog niet te imponeren, maar zoals zo vaak met Mercedes moet je dan zeggen 'het is nog maar vrijdag, tijdens de kwalificatie zullen ze er wel staan'. En zo geschiedde. Een niet geheel fitte Lewis Hamilton pakte 'gewoon' de poleposition en met de regen op zondag in het vooruitzicht zou niemand hem bedreigen. Hij bleef immers al jaren ongeslagen tijdens regenraces.

Op zondagmiddag leek er rond de klok van 15:30 uur nog altijd geen vuiltje aan de lucht. Plaaggeest Max Verstappen reed rond op een 'veilige' derde plaats en in Valtteri Bottas had Hamilton iemand om hem rugdekking te geven. Natuurlijk, de omstandigheden waren verraderlijk, maar het was niet alsof de vijfvoudig wereldkampioen niet eerder succesvol met dat bijltje had gehakt.

Toto Wolff riep voorafgaand aan het raceweekend echter dat het wel heel zuur zou zijn als Mercedes niet zou weten te scoren in zo'n belangrijk weekend. Hij hoopte niet op 'karma', zoals hij het doemscenario zelf noemde en het daarmee misschien juist over zijn team afriep.

			© Mercedes-AMG motorsport
	© Mercedes-AMG motorsport

Want zodra duidelijk was dat de droogweerbanden in de race niet langer meer opgewassen waren tegen het hemelwater dat voorzichtig, maar aanhoudend bleef vallen, was het uitgerekend Hamilton die de fout in ging. Hij toonde zich niet onfeilbaar door (overigens niet als enige) in de laatste bocht teveel risico's te nemen en buiten de baan stuurloos tegen de bandenstapels te schuiven. Hij kon echter door, hij wel.

Toen Hamilton zijn fout maakte was het aan de in prachtige kledij uitgedoste pitcrew om de door Hamilton veroorzaakte schade te beperken. Ferrari-achtige paniek zorgde er echter voor dat Hamilton bijna een minuut stilstond in de pits, wachtend op een nieuwe neus en het goede schoeisel voor de nog altijd moeilijke omstandigheden.

Een Hamilton in topvorm kan daarna alsnog de schade beperken. Het ging echter van kwaad tot erger met de Brit, die een tijdstraf kreeg voor het verkeerd binnen rijden van de pitstraat en later nog eens een weliswaar prachtige, maar onnodige 360 maakte in de eerste bocht. Dat Hamilton uiteindelijk toch punten pakte was puur en alleen te danken aan het feit dat Alfa Romeo tijdstraffen aan de broek kreeg.

			© Mercedes
	© Mercedes

Maar als Lewis Hamilton het laat afweten, dan kan Bottas de honneurs toch waarnemen? Afgelopen weekend in ieder geval niet. Opnieuw was het een samenspel van het team en persoonlijke fouten van Bottas zelf die de Fin de das om deden. Toen door de crash van Leclerc de safety car in de baan werd geroepen, had het team hem meteen naar binnen moeten halen voor nieuwe intermediates, iets wat men bij Red Bull wél goed doorhad. Mercedes wachtte een ronde te lang en zo kon Verstappen de leiding overnemen.

Had Bottas wél op tijd zijn pitstop gemaakt, dat had hij de leiding mogelijk kunnen pakken en was er ook niet de noodzaak om zo hard te pushen als hij deed. In de jacht op Lance Stroll ging de Fin namelijk evenals teamgenoot Hamilton in de eerste bocht achterstevoren, met dat verschil dat hij zijn W10 niet uit de muur wist te houden.

Woedend sloeg teambaas Toto Wolff op zijn desk na het zien van de crash. Zijn laatste troef lag immers uit de race. Zijn veelal foutloze coureurs maakten de fouten die de veel minder ervaren Max Verstappen, de man die hij op voorhand als grootste bedreiging bestempelde, niet maakte. De Oostenrijker zei niet bijgelovig te zijn, maar haalde na afloop datzelfde ene woordje weer aan: "Karma."

Fotoalbum

Rapportcijfers Formule 1-coureurs na GP van Duitsland

De Duitse Grand Prix was een wervelende show waarin zoveel gebeurde: regen, crashes, indrukwekkende inhaalraces en een zeer bijzondere top vijf.

Bekijk het album

RN365 Nieuwsdossier GP Duitsland 2019

Volg hier het belangrijkste nieuws over de Duitse Grand Prix van 2019

10 reacties

    Exclusief Geruchten over annuleren van straatracen zijn ‘totale onzin’