Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Hoe een bizar incident een einde maakte aan de racecarrière van Helmut Marko

In de jaren zestig en zeventig beleefde Oostenrijk gouden tijden in de autosport. Met coureurs als Niki Lauda en Jochen Rindt had het land geweldige coureurs in handen. Met hen kwam ook Helmut Marko op, maar zijn loopbaan werd door een ernstig ongeval vroegtijdig beëindigd. De adviseur van Red Bull herinnert het zich nog alsof het gisteren gebeurde.

Marko 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Helmut Marko staat tegenwoordig vooral bekend om zijn activiteiten voor het team van Red Bull, maar de Oostenrijker heeft zelf een behoorlijke geschiedenis met de autosport. De schoolvriend van Formule 1-wereldkampioen Jochen Rindt startte in negen Grands Prix, maar zijn loopbaan werd vroegtijdig beëindigd nadat hij een steen in zijn oog kreeg tijdens een race.

Marko vertelt hierover in gesprek met Motorsport Magazin, een kleine veertig jaar nadat het incident plaatsvond op het Circuit de Charade in Clermont-Ferrand. "Ik kan het mij nog goed herinneren", begint Marko.

"We hadden een twaalfcilinder achterin de auto liggen die op dat circuit ongeveer 250 liter aan brandstof verbruikte. Het moment dat de steen mijn oog raakte, was de natuurlijke reactie om mijn oog te sluiten. Ik herinnerde namelijk dat ik zoveel brandstof aan boord had en er ongeveer twintig anderen achter mij reden. Als ik de controle verloor, dan had de eventuele crash zomaar fataal kunnen zijn – niet alleen voor mij, maar ook voor anderen. Ik stak mijn hand op en parkeerde de auto vanuit mijn onderbewustzijn langs de baan", vertelt de 76-jarige oud-winnaar van de 24 uur van Le Mans.

Dat het in 1972 andere tijden waren dan nu, dat blijkt wel uit hoe Marko de daaropvolgende situatie beschrijft. "Die wedstrijd hadden we op aandringen van Jackie Stewart een medische auto, maar de infrastructuur ontbrak toentertijd. Ik werd van het ene naar het andere ziekenhuis gebracht, maar nergens was een echte dokter aanwezig. Ik werd pas in de avond geholpen, dat was waarschijnlijk een van de redenen waarom mijn oog niet gered kon worden", stelt Marko, die sinds jaar en dag met een glazen linkeroog door het leven gaat.

Eenmaal in het ziekenhuis ging ook niet alles van een leien dak. "De pijn was ongelooflijk", herinnert Marko zich. "Ik was lange tijd in het ziekenhuis en kreeg verschillende diagnoses. Nadat het oog was dichtgenaaid, besefte ik mij op een nacht dat ik het voor gezien ging houden met de autosport."

De tien beste Formule 1-coureurs van 2019

In het Formule 1-seizoen 2019 staken enkele coureurs er met kop en schouders bovenuit en zagen we jonge coureurs zich aan het front melden. Wie zijn de tien beste coureurs van het afgelopen F1-seizoen?

Bekijk het album

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Horner: 'Achterbakse actie van één van onze concurrenten'