Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Mercedes

Hoe een megablunder van Mercedes zorgde voor terugkeer van Hulkenberg

Toen Sergio Perez uitviel kwam Mercedes-reservecoureur Esteban Gutierrez in beeld als vervanger. Toen kwamen Mercedes en Racing Point er echter achter dat de Mexicaan niet in mocht vallen, omdat zijn superlicentie was verlopen.

Nico Hulkenberg
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Racing Point

Ook Mercedes is niet perfect. Dat bleek afgelopen weekend toen Valtteri Bottas en Lewis Hamilton aan het einde van de Britse Grand Prix te maken kregen met lekke banden. Enkele dagen eerder gebeurde er echter iets wat misschien nog wel meer bijzonder was. Het team kwam er namelijk achter dat een van haar reservecoureurs helemaal niet in kon vallen mocht dat nodig zijn, omdat zijn superlicentie was verlopen.

Het verhaal begint op donderdag, als bij Sergio Perez het coronavirus wordt geconstateerd. In allerijl moet Racing Point op zoek naar een vervanger. Het team heeft met Mercedes een afspraak dat het aanspraak mag maken op de reservecoureurs van de Silver Arrows. Dat zijn Stoffel Vandoorne en Esteban Gutierrez. De Belg is echter bezig met de voorbereiding voor het vervolg van het Formule E-seizoen, waardoor Gutierrez de enige gegadigde is.

Al snel bleek dat de Mexicaan geen optie was. Mercedes had namelijk over het hoofd gezien dat de superlicentie, die een coureur in bezit moet hebben om in de Formule 1 te mogen rijden, van Gutierrez verlopen was. Volgens het regelboek is de superlicentie van een coureur geldig als hij maximaal drie jaar daarvoor tijdens een officieel evenement in een Formule 1-wagen heeft gereden.

Aangezien Gutierrez' laatste officiële Formule 1-evenement in 2016 plaatsvond, toen hij nog uitkwam voor Haas, was zijn superlicentie aan het einde van 2019 verlopen. Tijd om de licentie nog snel te vernieuwen was er niet, zo legt Toto Wolff uit tegenover onder meer RacingNews365.

"Gutierrez was een hele sterke kandidaat geweest voor het stoeltje van Perez. Als je al langer dan drie jaar niet hebt geracet in Formule 1, dan moet je echter een test afleggen van 300 kilometer", zo legt de Mercedes-teambaas uit. Alleen na zo'n test zou de reservecoureur ook daadwerkelijk weer in kunnen vallen.

"We hebben ons daar de afgelopen tijd niet mee bezig gehouden, omdat we er vanuit gingen dat een coureur met een sterke staat van dienst gewoon in aanmerking zou mogen komen voor een stoeltje. Maar dat was dus niet het geval, waarna Racing Point koos voor Hulkenberg, al was dat ook gewoon een goede keuze."

Het betekent dat Mercedes komend weekend mogelijk zonder reservecoureur zit. Vandoorne is namelijk nog steeds bezig met het Formule E-seizoen, terwijl Gutierrez dus niet mag rijden en er op korte termijn geen privétest voor hem geregeld kan worden.

"We moeten analyseren wat dit precies voor ons betekent. Het is zonde, want het was mooi geweest om Esteban een kans te geven. Hij is een belangrijk onderdeel en een sterke pilaar van het team, al hoop ik natuurlijk nooit dat het nodig zal zijn om een reservecoureur in te zetten. We moeten met een andere oplossing komen, aangezien we hem voor volgend weekend geen testkilometers kunnen geven", aldus Wolff.

Met medewerking van Dieter Rencken.

Hoe lang houdt Red Bull Albon nog de hand boven het hoofd? Maakt Verstappen kans op een snikheet Silverstone? Dit en nog veel meer is hieronder te beluisteren in de Formule 1-podcast van RacingNews365 met F1-journalist Ruud Dimmers, F1-journalist Jesse Janse en host Thomas van Groningen.

Wint Oranje van Qatar? Ontvang liefst 50 keer jouw inzet! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Claim nu jouw Oranje Boost
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

22 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Ferrari en teambaas Binotto uit elkaar