Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Lewis Hamilton

Hoe groot is de kans dat Hamilton werkelijk stopt met de Formule 1?

Al een kleine week gonst het in de Formule 1 van de geruchten over een mogelijk vervroegd Formule 1-pensioen voor Lewis Hamilton. Het verlies van de wereldtitel van 2021 zou hem zwaar zijn gevallen en dus zou hij klaar zijn met de F1, zo wordt er gesuggereerd. Een realistisch scenario?

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Lewis Hamilton leek redelijk safe op weg te zijn naar zijn achtste wereldtitel in de Formule 1 in Abu Dhabi. Maar een race is pas gereden als de vlag gevallen is en daar kwam ook de Mercedes-coureur op pijnlijke wijze achter. Max Verstappen stoof hem in de laatste ronde op zachte banden voorbij en dat was dat. Weg achtste wereldtitel. Weg ultiem record dat hem zelfs boven Michael Schumacher zou plaatsen.

Sindsdien ontbrak vrijwel elk spoor van Hamilton. Zijn afspraak om geridderd te worden kon hij moeilijk afzeggen en ook aan zijn eindejaarsverplichtingen voor Mercedes voldeed hij, maar woordelijk hebben we niks meer van hem vernomen. Niet op tape, niet op papier en niet op social media.

In een perscall met Mercedes-teambaas Toto Wolff werd gevraagd of er een scenario denkbaar was waarin Hamilton niet als Formule 1-coureur zou terugkeren en Wolff slaagde er niet in die suggestie te verwerpen. In plaats daarvan ging hij ervan uit dat 'de sportman in Hamilton zou zeggen dat hij door zou moeten gaan'.

Dat soort uitspraken voedt geruchten en de Britse tabloids schrijven inmiddels al dat Mercedes achter de schermen zoekt naar een mogelijke vervanger. Wordt Valtteri Bottas teruggehaald? Krijgt Nyck de Vries een onverwachte, maar langgekoesterde kans? Het zorgt voor mooie, knallende headlines, maar de kans dat Hamilton het in 2022 opnieuw tegen Max Verstappen en Red Bull op gaat nemen, is met afstand het grootst.

Waarom zou hij stoppen?

Als Lewis Hamilton afgelopen seizoen één ding bewezen heeft, is het wel dat hij nog altijd één van beste F1-coureurs van het moment en misschien wel aller tijden is. Datzelfde kan gezegd worden van Max Verstappen en juist dat maakt dat affiche zo mooi. Afgelopen seizoen predikte Hamilton maar wat vaak dat hij geniet van het gevecht met een ander team, iets waar hij in de jaren ervoor van zei dat Mercedes daar vurig op hoopte.

Als die woorden steeds waar zijn geweest, loop je nu niet weg. Dan ga je die uitdaging opnieuw aan. Want wat is er mooier dan een titel te verdedigen? Een titel terug veroveren! Zoetere wraak zal er niet bestaan en normaal gesproken zal Mercedes het niet nalaten hem die kans te bieden dat te doen. Je moet er toch vanuit gaan dat Mercedes én Red Bull ook volgend jaar weer de te kloppen teams zijn.

En dat hij er dit jaar niet in geslaagd is die achtste titel in de wacht te slepen, maakt niet dat een eventuele achtste titel in 2022 minder waard zou zijn, integendeel. Het zou hem op eenzame hoogte brengen voor wat betreft wereldtitels. Hamilton is er ijdel genoeg voor daar voor te willen gaan.

Bovendien heeft Hamilton ook gewoon nog een contract met Mercedes dat hem tot eind 2023 verbindt, een contract dat hij dit jaar nog tekende, ingegeven door de passie die hij nog altijd zei te voelen voor het racen. Die liefde voor snelheid zal niet opeens niet meer bestaan door wat er in Abu Dhabi is gebeurd.

Waarom zou hij niet stoppen?

Hamilton is aan de andere kant ook flamboyant genoeg om plots te zeggen 'genoeg is genoeg'. Het is ook niet zo dat hij om een nieuwe passie verlegen zit, het welbekend 'zwarte gat' zal hem vreemd zijn. Is hij niet aan het racen, dan houdt hij zich graag bezig met muziek en met mode, beide beroepsgroepen waarin hij al wat voorzichtige stappen heeft gezet.

Wat heeft hij bovendien nog te bewijzen? Met zeven wereldtitels heb je ruimschoots aangetoond dat je één van de allerbeste coureurs ooit bent. En doen de wereldtitels dat niet, dan toch wel het recordaantal zeges of het recordaantal polepositions. Een nieuwe gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton zou prachtig zijn, maar de Brit is de Formule 1 niks verschuldigd. Dat zal, als het verlies van Abu Dhabi echt zo diep zit, misschien des te meer zo voelen voor Hamilton.

Italiaanse media melden inmiddels dat Hamilton Mercedes al te verstaan heeft gegeven dat hij gewoon door gaat en zonder concreet tegengeluid moeten we daar ook gewoon vanuit blijven gaan. Het zou alleen maar goed zijn voor de sport én voor de fans. Een herhaling van 2021 of daar zelfs nog een schepje bovenop? Kom maar op!

55 reacties

x
Breaking Red Bull-kopstuk stapt over naar Aston Martin