Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hoe Hamilton meer vermogen kon krijgen tijdens de race in Bakoe

Lewis Hamilton vroeg tijdens de GP van Azerbeidzjan om meer vermogen om Carlos Sainz te verschalken. Maar dat mag toch helemaal niet? Mercedes legt uit hoe dat op een manier toch, soort van, mogelijk is.

De GP van Azerbeidzjan was voor Mercedes niet om over naar huis te schrijven. De best geklasseerde coureur was Lewis Hamilton, op P6. Hij zat lang vast achter Carlos Sainz en vroeg op een gegeven moment om extra vermogen van zijn team via de radio.

Meteen dacht menig F1-fan 'huh, dat mag toch helemaal niet?'. Dat klopt, in zekere zin. Motorstanden mogen tijdens de race niet veranderen, alleen uit veiligheidsoverwegingen, en dan moet het wel minder vermogen zijn en niet meer.

Mercedes verklaart

Het Mercedes-team legt graag uit hoe ze op een manier toch nog voor extra vermogen konden zorgen voor de Brit. "De regels zijn zo dat we de motorstand het hele raceweekend gelijk moeten houden zodra we aan de kwalificatie zijn begonnen."

"Het vermogen dat er vanuit de verbrandingsmotor beschikbaar is, kan dus niet veranderen. Daar moeten we het mee doen", zo legt Chief Technical Officer Mike Elliott uit in de Mercedes-debrief video.

"Wat we wel kunnen doen", vervolgt hij. "Is de manier veranderen waarop we de energie van de hybride onderdelen over een ronde inzetten. Over een normale ronde wordt de inzet van het elektrische vermogen uit de MGU-K op een bepaalde manier verdeeld, zodat deze zo optimaal mogelijk kan worden ingezet."

"Dat kunnen we echter aanpassen. De coureurs kunnen dat ook doen via de verschillende instellingen met verschillende knoppen op hun stuur, om de energie zo optimaal mogelijk in te zetten, passend bij hun situatie, zodat ze kunnen verdedigen of juist aanvallen."

"Daar vroeg Hamilton dus naar. Of we advies hadden, zodat hij op een beter manier zijn energie in kon zetten en zijn kansen op een inhaalactie zo te maximaliseren", aldus Elliott.

Ook interessant:

Getergde Verstappen zal direct hard terug slaan

In de nieuwste RN365 F1-podcast bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk de strijd tussen Verstappen en Perez in Baku. Werd Max op waarde geklopt? Maar er is nog veel meer te bespreken, zoals hieronder te beluisteren is.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull 'Advocaten Newey onderhandelen over vervroegd vertrek'