Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Hamiltons nieuwe F1-contract een stoelendans in gang kan zetten

Het meest felbegeerde stoeltje in de Formule 1 is weer voor een jaar gevuld. Volgend jaar lopen echter de contracten van Hamilton én Bottas af. Zo zet Hamiltons contractverlenging mogelijk een grote stoelendans in gang.

Natuurlijk willen Mercedes en Toto Wolff met Lewis Hamilton die achtste titel pakken, dat hebben ze al vaker gezegd. Ze verlengden daarom de samenwerking met een jaar. Mocht het goed gaan en die titel wordt binnengesleept, of mocht het fout gaan en Hamilton vindt zijn oude vorm niet meer, dan kan het weleens bij dit eenjarige contract blijven. Het feit wil dan dat er bij Mercedes ineens twee lege stoeltjes zijn, aangezien ook het contract van Bottas eind dit jaar afloopt. De complete Formule 1-grid zal dan azen op de plekken bij het beste team in de sport. En dat geeft Mercedes enorm veel macht. Mercedes zal willen bouwen aan een team dat toekomst heeft. Coureurs als Max Verstappen, George Russell en Lando Norris kunnen nog jaren mee en zullen daarom sowieso een streepje voor hebben bij de Duitsers, zo liet Wolff al doorschemeren . Zelfs zullen ze niet twee keer na hoeven te denken als ze een stoel aangeboden krijgen bij het beste Formule 1-team van de laatste jaren. Bovendien lopen ook hun contracten aan het einde van het komende seizoen af. Wat Mercedes ook zal beslissen en wie ze ook benaderen (afgezien van Bottas en/of Hamilton), een overgang zal weer zorgen voor lege plekken bij andere teams.

Max Verstappen & Red Bull

Het is bijvoorbeeld al jaren algemeen bekend dat Max Verstappen ergens bovenaan het lijstje van Toto Wolff staat. Mocht de exit-clausule van Verstappen geactiveerd worden omdat Red Bull bijvoorbeeld niet goed genoeg presteert, zou hij zomaar in 2022 het stoeltje van Hamilton kunnen erven. Ook bestaat nog altijd een kansje dat Red Bull de sport verlaat omdat ze geen oplossing voor hun motorprobleem kunnen vinden, nu Honda heeft aangegeven na dit jaar de sport te verlaten. Maar Mercedes kan ook besluiten om Verstappen naast Hamilton te zetten. Het team heeft met twee aflopende contracten de macht in handen en zal daar zeker gebruik van maken. Mocht Verstappen overstappen naar Mercedes, dan komt er bij Red Bull weer een plekje vrij. Helmut Marko kennende zal hij eerst kijken naar de coureurs die hij in huis heeft. Mocht daar niets tussen zitten dat hem kan bekoren, zal hij buiten de Red Bull-familie zoeken (zoals in het geval van Sergio Perez). Wellicht dat hij dan uitkomt bij Sebastian Vettel (contract tot en met 2023) of een poging doet om Daniel Ricciardo (tot eind 2022) terug te halen. Het zal dan wél een flinke som moeten betalen aan Aston Martin of McLaren, iets dat niet heel gebruikelijk is in de Formule 1. Tegelijkertijd staan er ook volgend jaar weer een boel jonge talenten op de deur te kloppen van de Formule 1. Allemaal zullen zij de ontwikkelingen in de koningsklasse van de autosport op de voet volgen, zodat zij misschien toe kunnen slaan en ergens een stoeltje kunnen bemachtigen.

Voor de zomer

Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar het lijkt erop dat Lewis Hamiltons eenjarige contract mogelijk zorgt voor een domino-effect, met invloed op de complete grid. De komende maanden zullen het uitwijzen, Toto Wolff heeft al gezegd dat het 't liefst voor de zomer al een beslissing over Hamiltons contractsituatie te maken. Wanneer welk Formule 1-contract afloopt, dat lees je hier.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'