Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Helmut Marko eigenhandig een dubbel GP-weekend in Oostenrijk regelde

Toen Helmut Marko met het idee kwam om in juli op de Red Bull Ring te gaan racen, kreeg hij veel kritiek te verduren. Toch heeft hij het nagenoeg eigenhandig weten te regelen. Over twee weken gaan we van start, in Oostenrijk!

Over twee weken wordt er eindelijk weer geracet in de Formule 1. Op 5 en 12 juli zal er worden geracet in Stiermarken. Het is het begin van een periode van tien weken waarin er acht raceweekenden zullen worden afgewerkt. Voor Helmut Marko waren de afgelopen maanden allesbehalve rustig. De Oostenrijker lag meerdere keren onder vuur vanwege zijn uitspraken over het coronavirus. Zo vond hij het maar raar dat wij de strenge regels en de verplichte quarantaines lieten gebeuren en opperde hij het idee om de Red Bull-coureurs opzettelijk te besmetten met het coronavirus. Toen er steeds meer races stuk voor stuk werden afgelast of verplaatst, wierp Helmut Marko het idee op om het seizoen te beginnen in Oostenrijk. De Red Bull Ring was er geschikt voor en zelfs ideeën voor een woensdagse race passeerden de revue. "Het circuit ligt er en kan in één nacht klaar worden gemaakt", zo riep Marko begin april. Tekst gaat verder onder de afbeelding

Marko werd links en rechts voor gek verklaard, aangezien het coronavirus op dat moment nog aanzienlijk om zich heen greep in Europa, maar tegelijkertijd was hij druk in gesprek met de Oostenrijkse overheid over de mogelijkheden. Het idee voor een dubbele Grand Prix borrelde eveneens op bij de Red Bull-adviseur. De plannen van Marko werden steeds concreter en in samenwerking met de Formule 1 stelde hij begin mei een veiligheidsplan op voor de eventuele Formule 1-races op de Red Bull Ring. Deze stuurde hij naar de Oostenrijkse overheid. Zou het hem dan toch lukken. Eind mei kwam het verlossende woord van de Oostenrijkse overheid. Helmut Marko en de Formule 1 kregen toestemming voor het organiseren van niet één, maar twee Grands Prix-weekenden op de Red Bull Ring. "Ik ben erg trots op Oostenrijk", zo riep Marko emotioneel. Begin juni werd het nieuws helemaal officieel, nadat de Formule 1-bazen de nieuwe kalender voor het eerste deel van het 2020-seizoen presenteerde. Oostenrijk werd het decor van een dubbel raceweekend. Marko bewees zo het ongelijk van alle criticasters. "Zo zie je maar weer. Je moet volhoudend zijn en blijven uittesten wat er allemaal mogelijk is. Je moet je kansen pakken. We zijn enorm trots om de eerste Grand Prix te zijn", aldus een trotse Marko afgelopen week.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"