Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe het falen van Ricciardo Norris heeft geholpen egoïstischer te worden

Lando Norris is bezig aan zijn vijfde seizoen bij McLaren en dit jaar rust er extra verantwoordelijkheid op zijn schouders om de ontwikkeling van de wagen te stimuleren.

Dit seizoen is officieel het eerste seizoen dat Lando Norris de nummer één coureur bij McLaren is. Norris groeide bij het team uit Woking van de junior gelederen tot Formule 1-coureur. Het team beleefde tussen 2019 en 2021 een opleving toen op regelmatige basis podiumplekken en polepositions werden behaald. Norris had zelfs kunnen winnen, was het niet voor late regen tijdens de GP van Rusland in 2021. De vooruitgang van McLaren werd een halt toegeroepen door de nieuwe regels in de Formule 1. Het team raakte in een soort impasse terwijl de technische herstructurering plaatsvindt, met als klap op de vuurpijl de komst van Rob Marshall van Red Bull. Na het vertrek van Daniel Ricciardo en de komst van Oscar Piastri is Norris teamleider geworden en heeft hij het team heel duidelijk verteld wat hij precies van de auto wil. "Ik ben heel specifiek in wat ik wil met de auto, er is de laatste jaren niet echt veel veranderd", vertelt Norris aan de media, waaronder RacingNews365 .

"Er zijn nog steeds bepaalde dingen waar we nog niet vanaf zijn en ik heb het gevoel dat ik behoorlijk krachtig ben geweest in mijn pogingen om deze punten naar voren te brengen en over te brengen", zegt Norris. "Ik heb het gevoel dat we daar een beetje de weg kwijt zijn geraakt. Als je zoveel moeite hebt met het totaalpakket van de auto, dan is het lastig om de kleinere dingen eruit te pikken. Maar ik denk dat nu we meer vertrouwen hebben in het feit dat we tegelijkertijd aan het totaalpakket en de fijnere details kunnen werken, ik duidelijker, besluitvaardiger en egoïstischer kan zijn als het gaat om wat ik echt van de auto wil."

Werken met Piastri

Net als Norris stond Piastri hoog aangeschreven tijdens zijn juniorcarrière. Hij veroverde zowel de Formule 3- als de Formule 2-titel. Hij werd weggeplukt bij Alpine om wat vers bloed toe te voegen aan de rijders line-up bij McLaren na het vertrek van Ricciardo, die bij het team niet kon laten zien waartoe hij in staat was. Over hun werkrelatie zegt Norris dat hij Piastri zal helpen als hij daarom vraagt, maar dat het niet "zijn taak" is om op de Australiër te passen. "Ik doe veel en ik doe het beter dan ik in het verleden zou hebben gedaan," zegt hij. "Ik probeer de dingen niet te ingewikkeld te maken, zodat het voor hem duidelijk en makkelijk te lezen, te begrijpen en te leren is, maar ik ga ook niet bewust met hem zitten om de gegevens door te nemen en te zeggen: 'Kom op, je kunt het beter doen.' Dat is niet mijn taak, niet wat ik hier moet doen, maar als hij me vragen heeft gesteld of als we discussies hebben, ben ik altijd heel open geweest om over dingen te praten." "Al met al, of ik nu 16e of 17e ben geworden, verandert dat niets aan mijn dag of de manier waarop ik werk. Misschien als we wat verder vooraan zouden staan verandert het een beetje, maar nu is er gewoon niets te verliezen door elkaar te helpen."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje