Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden

Hoe het huwelijk tussen McLaren en Ricciardo zo kon mislukken

Daniel Ricciardo en McLaren. Op papier leek het zo'n prachtige combinatie, maar in de praktijk werd het nooit een echt succes. De twee partijen gaan dan ook per 2023 uit elkaar. Hoe kon het toch zo misgaan?

Op woensdag maakten McLaren en Ricciardo bekend dat hun wegen aan het einde van het huidige Formule 1-seizoen zullen gaan scheiden. De twee partijen besloten op een vriendelijke manier uit elkaar te gaan, nadat het team kenbaar had gemaakt niet meer verder te willen met de Australiër. In gesprek met een kleine groep media, waaronder RacingNews365 , vertelden teambaas Andreas Seidl en CEO Zak Brown over de keuze om aan het einde van het jaar te stoppen met de samenwerking met Ricciardo. Seidl trapt af. "Het is geen geheim dat we in de laatste achttien maanden samen niet hebben bereikt wat we wilden bereiken. Daarom hebben we de laatste periode veel gesprekken gehad, maar uiteindelijk hebben we het niet werkend weten te krijgen, ondanks de toewijding van beide partijen en de moeite die we erin hebben gestoken." En dus koos McLaren voor de in hun ogen nog enige optie. "Daarom zijn we tot de beslissing gekomen dat we een verandering door wilden voeren voor volgend jaar. Toen zijn we er ook met Ricciardo uitgekomen en dus zullen we aan het einde van het jaar zijn contract eerder dan gepland stopzetten." Toch zullen de twee partijen nog enkele maanden met elkaar door moeten, maar daar kijkt niemand tegenop. Integendeel, Seidl is ervan overtuigd dat de 33-jarige coureur de komende periode nog alles zal geven voor McLaren. "Het moge duidelijk zijn dat dit niet de uitkomst is waar we op hadden gehoopt, maar het is nu belangrijk dat we ons samen focussen op weg naar de volgende negen races. Als team moeten we alles geven en Daniel zal hetzelfde doen, om zo onze relatie op een positieve noot te eindigen. Dat is belangrijk, want we zijn in een spannend gevecht verwikkeld met Alpine, en we willen die vierde plek weer terugveroveren."

Nog geen Piastri

Het is een publiek geheim dat Piastri de opvolger moet worden van Ricciardo, maar momenteel doet McLaren daar nog geen uitspraken over, zelfs als Zak Brown naar de toekomst van het zitje wordt gevraagd. Hij wil zich nu focussen op de afhandeling van het nieuws rond Ricciardo en de Belgische GP. "We hebben veel vertrouwen in de toekomst van het team. Binnenkort maken we bekend hoe die eruit zal zien. Dit weekend willen we echter gewoon weer gaan racen, dus daarom vonden we het belangrijk om dit nieuws nu naar buiten te brengen." "We hebben een zeer vriendschappelijke relatie met Daniel. Natuurlijk is het jammerlijk dat het op zo'n manier moet eindigen, maar we kunnen terugkijken op mooie tijden, zoals in Monza vorig jaar", zo doelt hij op de zege van Ricciardo. "Het is een teleurstellende uitkomst van onze samenwerking, maar we kijken uit naar de rest van het jaar. Hoe de toekomst er voor het team verder uit ziet zullen we bekend maken zodra dat kan."

Heeft McLaren netjes gehandeld?

Toen RacingNews365 begin augustus onthulde dat McLaren achter de schermen al Oscar Piastri had aangetrokken , nadat Ricciardo te horen had gekregen dat hij het schip moest gaan verlaten, kreeg het McLaren-team links en rechts kritiek op de manier waarop ze met hun coureur omgingen. Seidl kan zich niet vinden in die kritiek en zegt dat er veel tijd in is gestopt om de relatie met Ricciardo werkend te krijgen en dat het team in het proces constant transparant is geweest. "Het is belangrijk om vanuit mijn oogpunt te zien dat we er enorm veel moeite in hebben gestopt, om de samenwerking zo tot een succes te maken. Ook Daniel heeft dat gedaan." "Voor mij is het belangrijkste dat we intern een open, eerlijke en transparante dialoog voeren. Dat doen we met alle McLaren-werknemers, maar ook met onze coureurs. Dat is altijd al zo geweest. Hier is dat ook gebeurd. We hebben er van beide kanten alles aan gedaan, maar we kregen het helaas niet aan de praat. Dat is ook deels mijn verantwoordelijkheid, dus zo kijk ik er naar." Brown moet op zijn beurt bekennen dat hij het niet aan had zien komen dat Ricciardo zou onderpresteren, maar ook hij benadrukt dat McLaren op een goede manier met de situatie is omgesprongen. "We kunnen toch wel zeggen dat we allemaal verrast zijn dat het niet beter is verlopen en we niet meer prestaties hebben gezien zoals in Monza." "Ricciardo kwam hier als een zevenvoudig GP-winnaar en gaat weg als een achtvoudig GP-winnaar, als er niets geks meer gebeurt later dit seizoen. Hopelijk vindt hij zijn vorm in een nieuwe omgeving weer terug." "Wat voor ons echter het belangrijkste is", vervolgt hij. "Is dat we alles op een transparante, eerlijke en goede manier hebben aangepakt. Op social media zien we dat sommige fans erg grof zijn. Alles wat we kunnen doen is dat negeren. Als fan hoef je het niet eens te zijn met onze beslissing, maar degenen die op ons haten zijn niet de fans die wij in de sport willen zien." "Mensen hebben recht op hun eigen mening", gaat hij verder. "In de sport word je soms uitgejoeld, dat hoort er bij, maar sommigen gaan te ver. We negeren dat en geloven erin dat we het juiste doen voor McLaren, onze partners, onze werknemers en onze fans."

McLaren kijkt ook in de spiegel

Al met al is er veel onderling respect en praat men met louter positieve woorden over Ricciardo. "F1 staat nooit stil", zegt Seidl. "Als ik terugkijk naar de laatste achttien maanden, dan is het niet alsof Daniel iets totaal anders nodig had van de wagen dan Lando. Beiden zaten juist heel erg op een lijn als het ging over de zwakke punten van de bolide." "Ik wil ook graag duidelijk maken dat we zijn inbreng in onze tijd samen enorm hebben gewaardeerd, net als zijn positiviteit en zijn ervaring. Dat heeft ons als team ook geholpen om de volgende stap te maken. Op de momenten dat hij geen goede auto van ons kreeg, bleef hij ook altijd positief en bleef hij het team pushen. Kijk maar naar de lastige start van dit seizoen." "Het heeft allemaal niets veranderd aan het respect dat ik persoonlijk voor hem heb. Het zit 'm helaas in het feit dat we het samen niet werkend kregen hier bij McLaren. Het is een teamprestatie. Zo zie ik het ook. Dat het niet is gelukt is een gedeelde verantwoordelijkheid", aldus de teambaas van de iconische renstal.

Gouden handdruk

Natuurlijk is het voor Ricciardo een teleurstellende situatie, maar omdat zijn contract nog doorliep tot en met 2023, krijgt hij een mooi bedrag mee van het McLaren-team om aan het einde van dit seizoen al 'op te zouten'. Logischerwijs wilde CEO Brown daar weinig details over kwijt. "Je zal merken dat we niet over contractuele details zullen praten. Alles wat ik kan zeggen, is dat we tot een hele vriendelijke en 'prettige' oplossing zijn gekomen", zo vertelt de Amerikaan. Een lekker zakcentje dus voor Ricciardo. RacingNews365 heeft via bronnen in Australië vernomen dat de coureur een mooi bedrag meekrijgt van het team uit Woking. Dat bedrag zal ongeveer liggen rond het basissalaris dat Ricciardo volgend jaar normaal had gehad. Dan hebben we het dus over het bedrag zonder eventuele bonussen voor gehaalde WK-punten en dat soort zaken. De kans is echter wel aanwezig dat Ricciardo wat minder geld krijgt van McLaren als hij volgend jaar weer een ander zitje weet te scoren in de Formule 1. Als hij dan opnieuw miljoenen aan salaris krijgt, zal McLaren waarschijnlijk minder 'vergoeding' geven.

Viaplay
x
LIVE Reacties na verwoestende testdag Verstappen in Bahrein