Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Hoe het Red Bull-talentenprogramma wordt overschaduwd door de Ferrari-academie

Talentenprogramma's zijn de nieuwe goudmijnen van de Formule 1. Een groot aantal teams probeert veelbelovende coureurs op een zo jong mogelijke leeftijd aan zich te verbinden om zo, hopelijk, een toekomstige kampioen dichtbij te houden. Het kan soms echter even duren voordat er goud wordt gevonden, zo heeft Red Bull ontdekt. Ferrari heeft de zaken momenteel beter voor elkaar.

Mick Schumacher
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

De zoektocht van Helmut Marko om de volgende Formule 1-kampioen op te speuren loopt al enkele jaren niet meer op rolletjes. Pogingen van de oud-racecoureur in de voorbije maanden om een talent met flink wat superlicentiepunten op te pikken om bij uitzonderlijke prestaties aanspraak te kunnen maken op een stoel in de Formule 1 hebben op niets uitgemond.

De nieuwste wending in het voortdurende verhaal kwam afgelopen week, toen bekend werd gemaakt dat Lucas Auer per direct uit het talentenprogramma van Red Bull zou stappen. De Oostenrijkse coureur, het neefje van Gerhard Berger, moest na een ondermaats seizoen in de Super Formula het veld ruimen. De vijfentwintigjarige zal voor komend seizoen proberen terug te keren in de DTM.

Het is al de derde maal in relatief korte tijd dat een coureur uit het Red Bull Junior Team wordt gezet, waaruit blijkt dat de zo veelbesproken meedogenloosheid nog altijd heerst in het programma. Auer volgt hiermee het voorbeeld van Patricio O'Ward en Dan Ticktum, die eerder dit jaar eveneens hebben moeten vertrekken.

Het gevolg is dat Red Bull zich in een positie bevindt waarin het in ieder geval tot 2020 geen coureur uit zijn opleiding zal kunnen promoveren naar de Formule 1. Het programma is dan ook enigszins in een sleur geraakt, als we het vergelijken met een aantal jaren geleden. Het is een karige bedoeling geweest.

Hoewel Red Bull in de vorm van Formule 3-coureurs Juri Vips, Yuki Tsunoda, Liam Lawson en Jack Doohan vier heren heeft die relatief dichtbij de Formule 1 zijn, is vooralsnog niet duidelijk of zij voor komend seizoen een stoel in de Formule 2 zullen bemachtigen. De overige twee jongens in de opleiding, Dennis Hauger en Jonny Edgar, moet de opstap naar de Formule 3 nog maken.

Hoe anders is de situatie voor de Ferrari Driver Academy. Het opleidingsteam van de Italiaanse renstal heeft volgend jaar liefst vijf coureurs in de Formule 2 rijden, plus nog twee veelbelovende jongens in de lagere klassen.

Ferrari was in de voorbije maanden duidelijk flink actief geweest om ervoor te zorgen dat zijn coureurs in 2020 een reëele kans hebben om in de Formule 2 voor eremetaal te strijden. In de laatste week van november volgde een bombardement van onthullingen, waarbij bekend werd gemaakt dat Formule 3-kampioen Robert Shwartzman en vice-kampioen Marcus Armstrong volgend jaar in de klasse direct onder de Formule 1 zullen debuteren. Daarnaast werden ook de Formule 2-contracten van Mick Schumacher, Giuliano Alesi en Callum Ilott gepresenteerd.

Aangezien ieder van de bovengenoemde coureurs alweer sinds 2017 of langer onderdeel uitmaakt van de academie, mag duidelijk zijn dat het harde werk van Ferrari om een nieuwe generatie coureurs te kweken bijna zijn vruchten begint af te werpen.

Nadat de Scuderia eerder Charles Leclerc en Antonio Giovinazzi met succes in de Formule 1 had gekregen, zal het straks de beurt zijn aan één of meerdere van deze opkomende talenten. Aan de hand van de prestaties van de coureurs zal worden bepaald wie de opstap zal mogen maken, al lijkt een eventuele promotie voor Mick Schumacher op voorhand in de sterren te staan geschreven.

Ongeacht wie zich komend seizoen zal ontpoppen tot potentieel Formule 1-coureur, Ferrari geeft zichzelf in ieder geval een geweldige uitgangspositie om in de nabije toekomst nieuw talent in de Formule 1 te krijgen. Dat is bij Red Bull wel anders.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull