Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Circuit Zandvoort

Hoe Jeroen Bleekemolen Zandvoort al in 2006 compleet gek maakte

Wat er gebeurt als Max Verstappen de Grand Prix op Zandvoort wint? In 2006 krijgen we een bescheiden voorproefje van wat ons mogelijk te wachten staat, als de landenserie A1GP in de duinen neerstrijkt en Jeroen Bleekemolen namens Team Nederland de koppositie pakt. “Ik hoorde het gejuich en gekrijs, het was niet normaal.”

Het is de nazomer van 2006 als de in populariteit groeiende A1 Grand Prix-serie, een soort Formule 1 voor landenteams, neerstrijkt in de Zandvoortse duinen. Team Nederland presenteert met Jeroen Bleekemolen een nieuwe coureur, want Jos Verstappen heeft het team plotsklaps verlaten. "Jos was eerste rijder en ik reserve, maar Jos en teambaas Jan Lammers kregen pal voor de race ruzie", blikt Jeroen Bleekemolen (38) in een exclusief interview met RacingNews365 terug op de historische gebeurtenissen. "En dus mocht ik rijden." Om er eufemistisch aan toe te voegen: "Dat ging dus hartstikke goed, maar ik had geen idee wat mij te wachten stond."

De hoofdrace op zondag wordt onder natte omstandigheden verreden, en daar etaleert Bleekemolen zijn geweldige rijderstalent, terwijl zijn riante baankennis van Zandvoort al evenzeer in zijn voordeel uitpakt. "Ik vloog naar voren" grijnst de coureur uit Aerdenhout. "En ik zag het enthousiasme op de tribunes groeien. Eerst haalde ik Team Duitsland in met Nico Hülkenberg achter het stuur voor P2 en toen passeerde ik Team Frankrijk en nam ik de koppositie over. Niet normaal wat er toen gebeurde."

Jeroen Bleekemolen spreekt zonder omhaal van de mooiste ervaring uit zijn lange loopbaan als coureur. "Ik hoorde het gejuich toen ik Frankrijk voorbij was. Iedereen begon te gillen, het publiek ging helemaal los. Normaal gesproken heb je dat helemaal niet zo in de gaten, als de fans enthousiast zijn. Het gejuich ging over het motorgeluid heen. Ik moest mijzelf echt herpakken en de concentratie terug zien te vinden."

Als de regen ophoudt en het asfalt zienderogen opdroogt maakt de teamleiding van Nederland een jammerlijke calculatiefout. "Ze hielden mij buiten, terwijl onze achtervolgers allemaal binnenkwamen voor slicks. Dat laatste was de enige juiste keuze. Nu zou ik hoe dan ook naar binnen zijn gereden voor slicks, maar zo vrij was ik toen nog niet. Het heeft ons de zege gekost, ik verloor in de laatste rond nog P3 aan Australië. Maar ik kijk er nog steeds met veel voldoening op terug. Dat enthousiasme! En weet je wat het mooie was? Na de race werd ik nog steeds toegejuicht en kwamen mensen in tranen op mij af. Zo bijzonder, het was onvergetelijk."

Bleekemolen noemt de inmiddels ter ziele gegane A1GP de mooiste klasse waarin hij heeft geracet. "Iedereen had dezelfde auto, en de kwaliteit van de coureurs was gemiddeld genomen lang niet gek. Veel coureurs kwamen later in de F1 terecht, zoals Nico Hülkenberg bijvoorbeeld en Nelson Piquet junior. Nee, ik had het nooit willen missen. A1GP op Zandvoort was het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt."

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

1 reactie