© Toyota

Nieuwsoverzicht

Hoe 'koning Alonso' diverse coureurs in de problemen heeft gebracht

12 okt. 2018 16:15 René Oudman 0 reacties
Het is al midden oktober, maar voor de rijders uit het World Endurance Championship staat slechts de vierde race van het jaar op het programma. Het ‘superseason’, wat duurt tot en met de 24 uur van Le Mans van 2019, doet dit weekend de Fuji Speedway aan.

Dat heeft voeten in de aarde gehad. Het raceweekend op Fuji was namelijk in eerste instantie voor een week later gepland. Het IMSA-kampioenschap, het Amerikaanse equivalent van het WEC, houdt namelijk de befaamde race op Petit Le Mans in het tweede weekend van oktober. Het WEC wilde voorkomen dat beide evenementen ‘clashten’, omdat er een aantal rijders zijn die in beide klassen uitkomen.

Echter: dit weekend wordt óók de race op Petit Le Mans gehouden. Hoe komt dat? Het WEC is aan het begin van dit jaar gezwicht voor de druk van Toyota. De Japanse fabrikant kreeg het voor elkaar om tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Fernando Alonso te strikken voor het superseizoen en wilde de Spanjaard koste wat kost inzetten tijdens haar thuisrace.

De Fuji Speedway is namelijk eigendom van Toyota, zoals het circuit van Suzuka aan Honda toebehoort. Een WEC-race op het ‘eigen’ circuit, zonder dat de sterrijder aan de start verschijnt was voor Toyota natuurlijk geen optie. Aangezien Alonso geen speelruimte heeft - volgende week staat de Amerikaanse Grand Prix op het programma, daarna wordt Mexico aangedaan – was er geen enkel ander weekend optioneel.

Door de Alonso-truc toe te passen, kwamen een aantal coureurs in de problemen. Onder hen ook de Nederlander Renger van der Zande. De Nijmegenaar rijdt dit seizoen in zowel het IMSA-kampioenschap als in het WEC. Van der Zande was een van de coureurs die, omdat Toyota Alonso zo graag aan de start ziet verschijnen, de keuze tussen Petit Le Mans en de Fuji Speedway moest maken. Van der Zande koos voor Petit Le Mans: in Amerika rijdt de Nederlander met de toppers mee, in het WEC moet hij het met materiaal stellen dat niet is opgewassen tegen de ruimteschepen van Toyota.

Gerard Neveu, de grote baas van het WEC, liet in een eerder stadium weten dat het clashen van Fuji en Petit Le Mans ‘niet een ideaal scenario’ is en dat het IMSA maar naar een andere datum moest zoeken. “We snappen dat dit een aantal rijders in de problemen brengt, maar wij hebben het IMSA op de hoogte gebracht en zij snappen heus wel hoeveel waarde één rijder met zich mee kan brengen”, wees Neveu naar Alonso.

Gelukkig konden sommigen er ook de humor van inzien: Jordan Taylor, de clown van de IMSA-paddock én teamgenoot van Van der Zande, liet kort nadat bekend werd dat de WEC-race op Fuji werd verschoven, via zijn Twitter weten: “Ik zou mijn geboortedatum nog laten veranderen als dat zou betekenen dat Alonso op mijn verjaardag komt!”

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen