Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Hoe Lawson gelijk zijn visitekaartje afgaf aan Red Bull

De Grand Prix van de Verenigde Staten stond ook in het teken van de rentree van Liam Lawson. En ondanks dat het veel over de titelstrijd ging, gaf de Nieuw-Zeelander gelijk zijn visitekaartje af aan Red Bull.

Lawson Sprintrace Austin
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Na de Grand Prix van Singapore werd een slecht bewaard geheim officieel: Daniel Ricciardo moest per direct vertrekken bij Visa Cash App RB (RB). De Australiër presteerde niet naar behoren en werd vervangen door Liam Lawson, die zes races de tijd krijgt om zich te bewijzen. Bij sterke prestaties is een promotie naar Red Bull mogelijk en wanneer hij niet levert, kan het evengoed alweer klaar zijn. Lawson heeft nog geen Formule 1-contract voor 2025.

Lawson reisde met een extra uitdaging af naar het Circuit of the Americas. Het is al niet makkelijk om zomaar in te stappen, maar Lawson moest ook nog eens achteraan beginnen door een fikse gridstraf. RB zag zich genoodzaakt om de volledige Honda-motor te wisselen, al haalde het zusterteam van Red Bull zo wel de druk een beetje weg bij de coureur.

Het moet gezegd worden: Lawson stond er gelijk en gaf zijn visitekaartje af aan Red Bull. Oké, de Nieuw-Zeelander overschreed track limits in de sprintkwalificatie en moest het daarom met de vijftiende plaats doen, maar zette verder geen stap verkeerd. Sterker nog, Lawson haalde het bloed onder de nagels van Fernando Alonso vandaan door fel te verdedigen in de sprintrace. Het kwam hem op revanche te staan, maar Lawson wilde gelijk laten zien uit welk hout hij gesneden is, zo onthulde hij zelf.

Inhaalrace

Het beste moest echter nog komen. Lawson hielp teamgenoot Yuki Tsunoda met een slipstream in de kwalificatie en begon vanaf de negentiende plaats aan de race. Lawson startte op de harde band en liet een lange, sterke stint noteren, waarna hij naar de mediums switchte. Wat volgde was een inhaalrace, met de negende plaats als resultaat. In navolging van de Grand Prix van Singapore in 2023 scoorde Lawson weer punten in de Formule 1.

Daar kan je natuurlijk mee thuiskomen, zeker tijdens je debuut en na een forse gridstraf. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en de coureur heeft meer goede prestaties nodig, maar Lawson betaalde wel gelijk het vertrouwen van Red Bull uit. Het is een fijn begin van zijn ambitie om Red Bull-coureur te worden. Lawson zegt het zelf niet met zoveel woorden, maar Red Bull neemt hem zeker mee als kanshebber voor het zitje naast Max Verstappen in 2025.

Want ga maar na, Sergio Perez werkte wederom een tegenvallend weekend af in de Verenigde Staten en kreeg heel wat kritiek van Christian Horner en Helmut Marko. De hoge heren bij Red Bull maanden Perez tot actie, ook voor het constructeurskampioenschap. Red Bull dreigt de tweede plaats aan Ferrari te verliezen, zeker nu Perez er vaker niet dan wel bij staat. Als dat zo doorgaat, moet Red Bull zich ook zorgen maken over volgend seizoen. De dominantie van weleer is al een tijdje verdwenen.

De conclusie? Lawson heeft zichzelf in de Red Bull-kijker gereden. Als hij dit kan vasthouden, gaat Red Bull een lastige meeting tegemoet na de Grand Prix van Abu Dhabi. Houd je vast aan de ervaring van Perez of waag je het erop om de snelle Lawson gelijk te promoveren? De tijd zal het uitwijzen, er staat nog veel te gebeuren bij Red Bull.

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooral een race tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk de GP beleefd? Ze bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
GP VS Brundle ziet 'sluwe straatvechter' Verstappen Norris aftroeven: "Dat was onverklaarbaar"