Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe McLarens race uitliep op een ware nachtmerrie

McLaren is het Formule 1-seizoen van 2023 met nul punten begonnen na een nachtmerrie van een race in Bahrein. Wat ging er allemaal mis in het openingsweekend?

McLaren zal het openingsweekend van het nieuwe Formule 1-seizoen snel willen vergeten. Het hele weekend liep de Britse renstal al achter de feiten aan, maar op zondag zagen Oscar Piastri en Lando Norris een nieuw dieptepunt. Eerstgenoemde coureur viel uit en laatstgenoemde kwam als zeventiende over de finish. Wat ging er zo finaal mis voor McLaren in Bahrein? Allereerst viel Piastri uit met een probleem dat vermoedelijk te maken had met zijn stuur, maar na een wissel kreeg hij de auto niet meer gestart. "Er begon wat te knipperen op het dashboard en daarna ging het mis met het schakelen en dat soort dingen", aldus de Australiër voor de microfoon van onder meer RacingNews365. "Daarna startte de auto niet meer. Ik wist niet helemaal wat er aan de hand was en we dachten dat het door het stuur kwam, maar ja, het is niet ideaal." Later na de race legde teambaas Andrea Stella uit waar het probleem lag. "Er was elektronische schade verder in de stuurmechanisme, dus het stuur zelf was het probleem niet. Dit konden we niet fiksen in korte tijd."

Norris met een ander probleem

Voor Piastri betekende het een DNF in zijn eerste Formule 1-race. Niet veel later was het teamgenootje Norris die problemen kreeg. Teambaas Stella legt uit: "Er was een probleem met de pneumatische druk vanwege een lek in de auto van Lando. We ontdekten het lek redelijk snel, maar het betekende dat we elke 10 of 11 ronden een pitstop moesten maken voor het bijvullen." Toch werd er besloten om door te racen. "We wilden binnen een ronde van de leider in de wedstrijd blijven en hopen op een safety car. Misschien dat er dan nog kansen lagen", aldus de McLaren-teambaas, die uiteindelijk maar weinig kansen zag. De eindstand? "We moesten zes pitstops maken", zo baalt hij. Norris probeerde toch nog iets te bereiken in de race, maar ook een gooi naar de snelste nronde lukte niet. Het had hem uiteindelijk ook geen punten opgeleverd, aangezien hij buiten de top tien finishte, maar hij had ook niets te verliezen. "Het lukte echter niet na de laatste pitstop", zucht Lando. Met enig cynisme probeert de Brit nog optimistisch te blijven: "Gelukkig heeft de pitcrew een goede dag gehad door te kunnen oefenen met de vele pitstops. Dat was nog iets positiefs."

Viaplay
x
Red Bull Marko verklaart verstrekkende gevolgen Perez-crash: "Dan zijn we gehandicapt"