Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Portugal
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Lewis Hamilton

Hoe Mercedes en Lewis Hamilton tot een akkoord kwamen

De kogel is eindelijk door de kerk: Lewis Hamilton blijft bij Mercedes. En dat relatief kort voor de start van het seizoen. We blikken terug op de contractsaga die langer duurde dan verwacht.

Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

De vorige contractverlenging verliep soepel, al in juli werd het contract van Hamilton, dat eind 2018 afliep, met twee jaar verlengd. De laatste contractonderhandeling verliepen juist stroef en een akkoord liet lang op zich wachten. Waarom?

Ferrari

We doken in de archieven en zochten op 'Hamilton' en 'contract'. Het eerste dat we tegenkwamen, ging over contractonderhandelingen tussen de Brit en Ferrari. "Iedere coureur droomt van Ferrari", riep Toto Wolff in mei 2019, vrezende dat zijn stercoureur misschien nog de overstap zou willen maken naar het Italiaanse team.

Die onderhandelingen kwamen eind 2019 op gang, al liepen de gesprekken op niets uit. In april vorig jaar vertelde hij daarover al bij zijn droomteam te rijden. Toen de komst van Carlos Sainz ter vervanging van Sebastian Vettel niet veel later werd aangekondigd, werd duidelijk dat de Italiaanse deur inderdaad dicht was.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© Mercedes
	© Mercedes

De eerste Mercedes-geruchten

De eerste geruchten dat Hamilton op het punt stond om bij te tekenen, kwamen ruim een jaar geleden. Er volgde echter geen akkoord, volgens Italiaanse media omdat Hamilton de vraagprijs plots flink zou hebben verhoogd.

Hij zou een langdurig contract hebben gewild van vier jaar, met een salaris van zo'n zestig miljoen per jaar. Mogelijk kwam dat doordat Max Verstappen net had bijgetekend bij Red Bull. Daardoor werd de onderhandelingspositie van de Brit alleen maar sterker.

Wolff liet destijds weten geen haast te hebben met de onderhandelingen. De teambaas moest zelf overigens ook nog een nieuw contract regelen. Wel gaf Lewis in februari 2020 nogmaals aan dat hij dolgraag bij Mercedes wilde blijven.

Het bleef vervolgens stil tijdens de testdagen in februari en het eerste geplande raceweekend van het jaar in Australië. Toen het seizoen tot halt kwam vanwege corona, gingen de geruchten verder.

Hamilton doorbrak in april de stilte en reageerde op alle geruchten. "We hebben nog niet samengezeten, ondanks alle verhalen in de media. Ik vertrouw op Toto, we vertrouwen op elkaar. We hebben nog niet eens gesproken over geld!", zo liet hij destijds optekenen.

Het corona-seizoen begint

In juli begon het Formule 1-seizoen eindelijk. Toto Wolff sprak zijn vertrouwen uit: "Zodra we weer racen gaan we tijd samen doorbrengen en halen we het huidige contract uit de kast, bekijken we de cijfers en belangrijke zaken en ik verwacht dat we dan snel een nieuwe deal hebben."

Opnieuw kwamen berichten naar buiten dat Hamilton meer geld wilde zien van Mercedes, terwijl beide partijen benadrukten dat er vanwege het drukke seizoen nog niet was onderhandeld. Hamilton reageerde op sociale media: "Ik heb niet eens met Toto gesproken. Er zijn geen eisen, de gesprekken zijn nog niet eens begonnen. Hou op met dit soort shit te verzinnen." Ook Toto Wolff ontkende: "Het is allemaal verzonnen."

Het seizoen kwam op gang, terwijl de coronapandemie voor problemen zorgde. Hamilton wilde daarom nog niet onderhandelen, zei hij. "Het voelt eerlijk gezegd niet goed om nu over een contract te onderhandelen. Als je nadenkt over hoeveel mensen in de wereld hun banen verloren zijn en werkeloos zijn, dan voelt het verkeerd om nu over een groot contract te praten. Het is op dit moment niet het belangrijkste", vertelde de Brit in augustus ten overstaan van onder meer RacingNews365.

Valtteri Bottas verlengde ondertussen zonder heisa opnieuw zijn contract voor één jaar, maar in het kamp Hamilton bleef het stil. Halverwege november gaven beide partijen toe dat er nog niet onderhandeld werd.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© Mercedes
	© Mercedes

George Russell-plottwist

Hoeveel invloed het heeft gehad op de onderhandelingen, weet men alleen binnen het Mercedes-team, maar toen George Russell in mocht vallen voor de door corona gevelde Hamilton, deed hij dat naar behoren. De jonge Brit maakte indruk in zijn eerste Grand Prix voor Mercedes.

Na het sterke optreden van Russell kwam naar buiten dat de contractonderhandelingen moeizaam verliepen. In de paddock werd geroepen dat zijn prestaties de onderhandelingspositie van Hamilton aanzienlijk hadden verslechterd. Wolff ontkende dat echter meteen.

Na afloop van het Formule 1-seizoen tekende Toto Wolff een nieuw contract. Hamilton was echter nog niet aan de beurt. Het jaar 2021 brak aan en technisch gezien was Hamilton werkloos.

Terwijl de geruchten luider werden, kwamen ook de eerste berichten dat de krabbel elk moment kon worden gezet. Maandag rond de lunch kwam Mercedes met het verlossende woord. Hamilton tekent bij, maar slechts voor één jaar. Of er inderdaad een optie is voor een tweede jaar, zoals sommige media afgelopen week al beweerden, is niet bekend gemaakt.

Door de contractduur van slechts een jaar, zullen nieuwe geruchten over zijn volgende contract hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

7 reacties

  x
  Interview Lammers: 'Een zeldzame fout? Hamilton maakt wel vaker fouten!'