Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Mercedes en Lewis Hamilton tot een akkoord kwamen

De kogel is eindelijk door de kerk: Lewis Hamilton blijft bij Mercedes. En dat relatief kort voor de start van het seizoen. We blikken terug op de contractsaga die langer duurde dan verwacht.

De vorige contractverlenging verliep soepel, al in juli werd het contract van Hamilton, dat eind 2018 afliep, met twee jaar verlengd. De laatste contractonderhandeling verliepen juist stroef en een akkoord liet lang op zich wachten. Waarom?

Ferrari

We doken in de archieven en zochten op 'Hamilton' en 'contract'. Het eerste dat we tegenkwamen, ging over contractonderhandelingen tussen de Brit en Ferrari. "Iedere coureur droomt van Ferrari", riep Toto Wolff in mei 2019, vrezende dat zijn stercoureur misschien nog de overstap zou willen maken naar het Italiaanse team. Die onderhandelingen kwamen eind 2019 op gang, al liepen de gesprekken op niets uit. In april vorig jaar vertelde hij daarover al bij zijn droomteam te rijden. Toen de komst van Carlos Sainz ter vervanging van Sebastian Vettel niet veel later werd aangekondigd, werd duidelijk dat de Italiaanse deur inderdaad dicht was. Artikel gaat verder onder de afbeelding .

De eerste Mercedes-geruchten

De eerste geruchten dat Hamilton op het punt stond om bij te tekenen, kwamen ruim een jaar geleden. Er volgde echter geen akkoord, volgens Italiaanse media omdat Hamilton de vraagprijs plots flink zou hebben verhoogd. Hij zou een langdurig contract hebben gewild van vier jaar, met een salaris van zo'n zestig miljoen per jaar. Mogelijk kwam dat doordat Max Verstappen net had bijgetekend bij Red Bull. Daardoor werd de onderhandelingspositie van de Brit alleen maar sterker. Wolff liet destijds weten geen haast te hebben met de onderhandelingen. De teambaas moest zelf overigens ook nog een nieuw contract regelen. Wel gaf Lewis in februari 2020 nogmaals aan dat hij dolgraag bij Mercedes wilde blijven. Het bleef vervolgens stil tijdens de testdagen in februari en het eerste geplande raceweekend van het jaar in Australië. Toen het seizoen tot halt kwam vanwege corona, gingen de geruchten verder. Hamilton doorbrak in april de stilte en reageerde op alle geruchten. "We hebben nog niet samengezeten, ondanks alle verhalen in de media. Ik vertrouw op Toto, we vertrouwen op elkaar. We hebben nog niet eens gesproken over geld!", zo liet hij destijds optekenen.

Het corona-seizoen begint

In juli begon het Formule 1-seizoen eindelijk. Toto Wolff sprak zijn vertrouwen uit: "Zodra we weer racen gaan we tijd samen doorbrengen en halen we het huidige contract uit de kast, bekijken we de cijfers en belangrijke zaken en ik verwacht dat we dan snel een nieuwe deal hebben." Opnieuw kwamen berichten naar buiten dat Hamilton meer geld wilde zien van Mercedes, terwijl beide partijen benadrukten dat er vanwege het drukke seizoen nog niet was onderhandeld. Hamilton reageerde op sociale media: "Ik heb niet eens met Toto gesproken. Er zijn geen eisen, de gesprekken zijn nog niet eens begonnen. Hou op met dit soort shit te verzinnen." Ook Toto Wolff ontkende: "Het is allemaal verzonnen." Het seizoen kwam op gang, terwijl de coronapandemie voor problemen zorgde. Hamilton wilde daarom nog niet onderhandelen, zei hij. "Het voelt eerlijk gezegd niet goed om nu over een contract te onderhandelen. Als je nadenkt over hoeveel mensen in de wereld hun banen verloren zijn en werkeloos zijn, dan voelt het verkeerd om nu over een groot contract te praten. Het is op dit moment niet het belangrijkste", vertelde de Brit in augustus ten overstaan van onder meer RacingNews365 . Valtteri Bottas verlengde ondertussen zonder heisa opnieuw zijn contract voor één jaar, maar in het kamp Hamilton bleef het stil. Halverwege november gaven beide partijen toe dat er nog niet onderhandeld werd. Artikel gaat verder onder de afbeelding .

George Russell-plottwist

Hoeveel invloed het heeft gehad op de onderhandelingen, weet men alleen binnen het Mercedes-team, maar toen George Russell in mocht vallen voor de door corona gevelde Hamilton, deed hij dat naar behoren. De jonge Brit maakte indruk in zijn eerste Grand Prix voor Mercedes. Na het sterke optreden van Russell kwam naar buiten dat de contractonderhandelingen moeizaam verliepen. In de paddock werd geroepen dat zijn prestaties de onderhandelingspositie van Hamilton aanzienlijk hadden verslechterd. Wolff ontkende dat echter meteen. Na afloop van het Formule 1-seizoen tekende Toto Wolff een nieuw contract. Hamilton was echter nog niet aan de beurt. Het jaar 2021 brak aan en technisch gezien was Hamilton werkloos. Terwijl de geruchten luider werden, kwamen ook de eerste berichten dat de krabbel elk moment kon worden gezet. Maandag rond de lunch kwam Mercedes met het verlossende woord. Hamilton tekent bij, maar slechts voor één jaar. Of er inderdaad een optie is voor een tweede jaar, zoals sommige media afgelopen week al beweerden, is niet bekend gemaakt. Door de contractduur van slechts een jaar, zullen nieuwe geruchten over zijn volgende contract hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"