Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Nederlandse autocoureurs de wereld veroverden in 2019

Uiteraard is Max Verstappen de grote blikvanger in de Nederlandse autosportwereld, maar het huidige kalenderjaar toont aan dat er veel meer Nederlandse coureurs rondlopen, mannen en vrouwen, die hard aan de weg timmeren. In dit eerste deel van deze serie behandelen we enkele succesvolle Nederlanders.

Nu het vijfde seizoen van Max Verstappen bijna ten einde komt, kan hij met trots kijken naar zijn statistieken. Nee, het gewenste wereldkampioenschap is er (nog) niet, maar de cijfers die de Formule 1-coureur kan voorleggen, geven veel hoop voor de toekomst. In 101 wedstrijden was hij goed voor dertig podiums, twee polepositions en acht overwinningen. Het belooft veel goeds voor de toekomst. Verstappen is absoluut niet de enige Nederlander die hoge ogen gooit in de autosportwereld. Ook in andere grote raceklassen maken links en rechts Nederlanders grote indruk.

Nyck de Vries

Dit seizoen liet Nyck de Vries zien uit welk hout hij gesneden is. In de Formule 2, de kweekvijver van de Formule 1, is hij dit jaar oppermachtig. De seizoensafsluiter in Abu Dhabi staat over meer dan een week nog op het programma, maar de Sneker wist zich al in Rusland te verzekeren van de felbegeerde titel. Doordat de zitjes in de koningsklasse van de autosport schaars zijn, kon De Vries helaas zijn voorgangers, George Russell en Charles Leclerc, die beiden de GP2-/Formule 2-klasse wonnen, niet achterna. Ze zijn nu allebei van de partij in de Formule 1, maar de Nederlander moest zijn heil helaas ergens anders zoeken. Lang zal De Vries niet hebben getreurd over het uitblijven van een Formule 1-avontuur. Mercedes, waar hij al veel simulatorwerk voor uitvoerde, bood hem namelijk een zitje aan in de elektrische Formule E-klasse. Daar stapt de Duitse autofabrikant aankomend seizoen, dat op vrijdag 22 november wordt afgetrapt, namelijk in. Wie weet zien we Nyck ooit toch nog in de Formule 1. Voor nu volgen we maar al te graag zijn verrichtingen in de Formule E en het World Endurance Championship.

Richard Verschoor

Voormalig Red Bull-junior Richard Verschoor begon het seizoen wisselvallig, maar eindigde met een knaller van jewelste. In 2018 stapte hij halverwege het seizoen op indrukwekkende wijze in in de GP3-serie, die in 2019 overging in de Formule 3. In 2019 kende hij namens MP Motorsport een Formule 3-seizoen met pieken en dalen, waarin hij uiteindelijk als 13e van de 34 coureurs eindigde. In november wist Verschoor echter op weergaloze wijze de prestigieuze Grand Prix van Macau op zijn naam te schrijven. Daarmee werd hij de eerste Nederlandse coureur die de befaamde race door de nauwe straten van Macau wist te winnen. We houden de prestaties van Verschoor de komende tijd nauwlettend in de gaten.

Rinus 'Veekay' van Kalmthout

Rinus van Kalmthout maakt al jaren indruk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten bestormde de 19-jarige coureur de afgelopen seizoen de befaamde IndyCar-series, met als hoogtepunt zijn tweede plek in het Indy Lights-kampioenschap, de opstapklasse naar de IndyCar. Dat leverde hem een nieuw contract op en niet zomaar een. Op woensdag 20 november maakte Van Kalmthout namelijk bekend dat hij vanaf 2020 namens Ed Carpenter Racing mee zal doen in de IndyCar-klasse. We hopen dat Rinus, de eerste Nederlander in de IndyCar sinds Robert Doornbos, hoge ogen kan gooien in Amerika.

Beitske Visser

Deze vlotte dame mag uiteraard niet ontbreken op deze lijst. Zoals menig autocoureur begon Beitske Visser op jonge leeftijd in de karts, waar ze zich al snel richting de top werkte. De 24-jarige coureur uit Dronten, die in 2017 werd opgenomen in het opleidingsprogramma van BMW, maakte de afgelopen jaren indruk. Dit seizoen deed ze als enige Nederlandse dame mee aan de W Series, de raceklasse speciaal voor vrouwen, die het afgelopen jaar het leven zag. Daar liet ze zien tot de beste vrouwelijke coureurs van de wereld te behoren, door race in race uit mee te doen om het eremetaal. Uiteindelijk greep ze net naast de hoofdprijs van een half miljoen dollar. Met vier podiumplekken, waaronder één overwinning, in slechts zes races, vond ze zich aan het einde van het seizoen terug op de tweede plaats. Samen met winnares Jamie Chadwick was onze Beitske een klasse apart.

Er zijn nog een hoop andere Nederlandse coureurs die in 2019 boven hun concurrentie uitstaken. Houd de site in de gaten voor het vervolg op dit artikel, waar we ook deze coureurs in het zonnetje zullen zetten.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'